Следвайте ни

Тънковци по- добри винари от стамболовци

Тънковци се оказаха по-добри винари от стамболовци. Иван Тянков от село Тънково обра наградите за червено и за бяло вино на Трифон зарезан в общинския център Стамболово. В класацията за най-добро вино на празника на винаря се включиха 21 производители от община Стамболово.

 

Повечето от наградите бяха обрани от майсторите винари от Тънково. Победителите в отделните категории получиха буре като награда, заелият второ място получи голяма лозарска ножица, а третите места получиха лозарска пръскачка. Така Тянков се снабди с две чисто нови буренца.
Като Цар на виното за тази година Иван Тянков Ванчев получи правото пръв да зареже лозето. Лозарят поля с менче с червено вино лозата, от която отряза пръчките за берекет и плодородие.


Иван Тянков е бивш строителен техник, а от 30 години се занимава с винопроизводство. Той отглежда 25 декара винени сортове и 25 декара десертни сортове лозя. Тянков каза, че регионът от Стамболово до Свиленград и Ивайловград е най-подходящ за различните сортове червени вина в цяла Европа. Тероара е най-хубав тук, а мерлото и ширата са най-типичните отглеждани сортове. На последък стана модерно да се засаждат и лозя с ароматните червени вина сорт - каберне совиньон и каберне-фран.


Грамоти за участие и лозарски ножици получиха и всички останали участници във винарския фест. Особено щастлив беше 10 годишният Христо Димитров от Стамболово, който помага на баща си и дядо си в рязането на лозята.

Цанка Семерджиева

Редактор

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

С какво се топлите тази зима?