Следвайте ни

Техника от народната власт показват в Димитровград 

viber icon

Експозицията „Техниката около нас, по време на народната власт“ на Националния политехнически музей - София ще бъде показана в Димитровград по време на традиционната Нощ на музеите. Тя е реализирана по програма „Мобилност на музейните колекции“ на Министерството на културата. Партньор по проекта е Исторически музей – Димитровград. 

Изложбата е част от събитията по повод 70 г. от  създаването на първият музей в Димитровград, който има задачата да събира, съхранява и популяризира неговото културно-историческо наследство. Проф. Панчо Русев, акад.Васил Гюзелев и художника Александър Давчев поставят основите на музейното дело в нашия град. Днес музейните обекти са вече пет- Исторически музей, Дом – музей „Пеньо Пенев“, ХГ „Петко Чурчулиев“, Ретро апартамент и Светилище на нимфите и Афродита – село Каснаково. В тях се съхраняват над 47 000 движими културни ценности от периода на неолита до съвременността.

По повод годишнината, Историческия музей планира поредица от събития. Подготвя се специален албум „70 години музейно дело в Димитровград“, в който чрез богат снимков и текстов материал ще бъде представена музейната история, експозиции и фондове. Ще бъде публикувана и библиография с по-важните музейни издания и публикации през тези седемдесет години.

На 2 март беше открита първата за тази година изложба от културния ни календар „Когато момчето става мъж. Казармата през „онези“ 45 години“ на д-р Илия Вълев от РИМ - Велико Търново, реализирана с финансовата подкрепата на Министерството на отбраната на Република България.

Кулминацията на честванията ще бъде на 17 и 18 юни, когато предстои провеждането на ІІІ национална научна конференция „Светът на българина през ХХ век с научен ръководител проф. Милко Палангурски. В нея ще вземат участие историци, археолози, етнолози и културолози от цялата страна.

Събитието ще се проведе в зала „Гросето“, а входът ще бъде свободен за граждани.

Любителите на средновековната българска история ще могат да видят през септември изложба и демонстрация на средновековни бойни техники и въоръжение. Гости ще бъдат представители на «Българска асоциация по Панкратион и исторически и европейски бойни техники» с председател Павел Димитров.

       Предстоят още интересни изложби, исторически възстановки, творчески срещи и множество изненади.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?