25

Теглят отпадъците на 500 домакинства в Свиленград 

310 т  гуми, мебели, дрехи и др. събра еконецнътър в града за една година 

Над 310 тона отпадъци като стари дрехи, обувки, мебели, автомобилни губи и мн. др., чието място не е в съдовете за смет, са събрани в екоцентъра в Свиленград за м.г. Това съобщи кметът арх. Анастас Карчев. Вече пета година жителите на общината могат да носят тук едри отпадъци от бита, за да не отиват те на депото в Харманли, където се дължат такси за депонирани. От центъра отпадъците отиват  при рециклиращи фирми, които ги оползотворяват. Още от 2014 г . в Свиленград  разделното събиране  е по метода „от врата до врата“, а от няколко дни в града има два контейнера за стари дрехи, с идеята те да станат повече в следващите месеци. 

Всичко това се прави с идеята за нулеви отпадъци. Свиленград е първата община у нас, която ще се опита да въведе принципа „плащаш, колкото изхвърляш” в управлението на битовите отпадъци. Сега такса „смет“ се смята на база данъчната оценка  на обитавания имот. Така домакинства от съседни имоти в сграда плащат еднаква такса, независимо колко души обитават жилището, което е несправедливо. Подобно изчисляване на налога натоварва много фирмите.

Наскоро в общината започна проект, в който пилотно 500 домакинства ще бъдат подложени на мониторинг, за да се види количеството изхвърляни отпадъци. То ще се измерва, предстои  анализ на генерираните отпадъци, а по- късно и за нова формула за изчисляване на таксата. Моделът тук може да се използва от останалите общини. 

Припомняме, че новата формула  за изчисляване на таксата за битови отпадъци се отлага повече от 10 г. Миналата година общините поискаха отсрочка за пореден  път, тъй като нямат готовност.   

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?