25

ТЕЦ "Марица Изток" в Гълъбово обгази Димитровград 

Превишение за допустимите норми на серен диоксид във въздуха на Димитровград е регистрирано вчера в 10 часа. Замърсяването е регистрирано от станция „Раковски“ на РИОСВ- Хасково. Според ежедневния бюлетин  за състоянието на въздуха, то се  дължи  емисии от ТЕЦ "Марица Изток" – Гълъбово. Така е отразено в ежедневния бюлетин на МОСВ, показа нашата проверка. От него става ясно, че замърсяване е имало и в Гълъбово. Това подкрепя тезата на димитровградската  ТЕЦ, че причина за замърсяването е и преносът на емисии от големия комплекс в Старозагорско.

 Това е 11- тото за тази година превишение на средночасовата норма на нивото на серен диоксид, коментира юристът на ТЕЦ „Марица-3“ Юлиян Семерджиев. В централата също има системи за следене на качеството на въздуха.  Освен в 10 часа  вчера, още два последователни часа имаше високи нива. Остават още 13 превишения до допустимите 24  за една година, допълва той.  

ТЕЦ „Марица 3“ не работи от 2 септември, каза още той. Обществеността в димитровград трябва да знае фактите, нека РИОСВ да уведоми кой  ще понесе отговорност за регистрираното превишение, на кого са дадени предписания и чия дейност ще бъде спряна, коментира още Семерджиев. 

Ние не отказваме да понесем своята отговорност, но тя трябва да е справедливо определена, спрямо нашият принос за качеството на атмосферния въздух на Димитровград, допълни още той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
некъпан западняк

некъпан западняк

05.09.2022 | 16:13

Путин е виновен!

Отговори
1 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?