112

ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград временно спря

Временно спиране на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград за отстраняване на проблем нареди РИОСВ-Хасково, съобщиха от министерството на околната среда и водите.

Мярката е предприета, след като преди 2 дни редовният мониторинг на екоинспекцията е установил изпускане на неорганизирани емисии в значителни количества от производствената площадката на горивната инсталация на топлоцентралата.

Констатирано е, че причина за излизащите от сградата на котелното неорганизирани емисии е технически проблем на един от димните вентилатори. На оператора е дадено предписание незабавно да се отстрани техническият проблем и да се възстанови нормалното извеждане на димните газове от горивния процес.

За прекратяване изпускането на неорганизирани емисии от сградата на котелно помещение на следващия ден на 4 октомври парогенераторът на централата е погасен.

Както вече писахме вчера, в социалните мрежи се появиха клипове на гъст дим от ТЕЦ-а и покрити с пепел автомобили.

В допустимите норми са стойностите за серен диоксид и фини прахови частици от началото на тази седмица досега, сочат данните, постъпващи от автоматичната измервателна станция АИС „Раковски“, позиционирана в центъра на Димитровград.

От 2 октомври, когато е бил разпален парогенераторът на ТЕЦ-а, до погасяването му на 4 октомври в 9:33 ч. постоянният мониторинг на данните, постъпващи в реално време от измервателната станция сочи, че не са отчитани превишения на средночасовата норма за серен диоксид от 350 микрограма на кубичен метър, допълниха от екоминистерството.

Нивото на концентрация на даден атмосферен замърсител, при което съществува риск за здравето на хората при кратковременна експозиция и е необходимо да се предприемат спешни мерки, се определя като алармен праг. Определеният алармен праг за серен диоксид е 500 микрограма/кубичен метър, измерен в три последователни часа. До момента не е регистрирано превишение на алармения праг, посочват от МОСВ.

През периода на работа на топлоелектрическата централа до сега не са регистрирани превишения и на средноденощната норма от 50 микрограма/кубичен метър по показател фини прахови частици.

РИОСВ – Хасково извършва постоянен контрол и наблюдение на оператора ТЕЦ-а в Димитровград, завършван от министерството.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?