25
Следвайте ни

ТЕЦ "Марица-3" спря работа за ремонт 

viber icon

ТЕЦ "Марица 3" АД в Димитровград временно спира работа до отстраняване на технологичните проблемите, водещи до замърсяване на атмосферния въздух в града. Ръководството на  централата е уведомило РИОСВ , че в 01:01 ч. на 04.12.2021г. парогенератор К-4 на енергиен Блок 120 МВт е спрян. Вчера директорът на Регионалната екоинспекция инж. Наталия Пачеманова,  заяви, че следващата стъпка за разрешаване на проблема с влошеното напоследък качество на атмосферния въздух в Димитровград е налагане на принудителна административна мярка на топлоцентралата.

От началото на годината от автоматичната станция „Раковски“ в Димитровград са регистрирани 29 стойности за серен диоксид, които превишават ПС за СЧН от 350 µg/m3, при нормативно регламентирани 24 стойности за една календарна година. Във връзка с получени сигнали за замърсяване на атмосферния въздух след възобновяване на работата на ТЕЦ “Марица 3” са извършени 15 проверки на място. Дадени са 3 предписания и са съставени 4 акта- два по Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) и два по Закона за водите (ЗВ). Издадени са 2 наказателни постановления на стойност 30 000 лв. за нарушение на условие от Комплексното разрешително и за 4 000 лв. за неизпълнение на предписание, дадено за спазването на изискването количеството на използваната биомасата да не надвишавa 20% от общото количество на използваното гориво.

След отстраняване на технологичните проблеми и готовност да възобнови производствения процес, ТЕЦ „Марица-3“ ще уведоми РИОСВ- Хасково.

Междувременно за утре е насрочен протест на граждани срещу замърсяванията на въздуха.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Български изобретения

Български изобретения

04.12.2021 | 20:02

У нас май всичко се върши обратно на логиката - ремонтираме плувни басейни по средата на лятото, а сега - спират за ремонт ТЕЦ в началото на зимата, когато всеки поизведен киловат е ценен. Зима е вече! Къде сте, "фактори" - кметове, НЕК, МЕК...?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?