Следвайте ни

ТЕЦ "Марица"3 обгази Димитровград днес

viber icon

Превишение на алармения праг за серен диоксид (SO2) е регистриран днес в Димитровград. В три последователни часа автоматичната измервателна станция „Раковски“ в града е отчела  концентрации на този замърсител над 500 микрограма на кубичен метър въздух, с което е налице превишение на алармения праг. В 10:00 часа е регистрирана концентрация от 872,96 микрограма на кубичен метър въздух., в 11:00 ч. -1209,86 микрограма на кубичен метър и в 12 ч. -  534,62 микрограма на кубичен метър въздух, съобщиха от екоинспекцията

Eкоекспертите веднага  да дали предписание на ТЕЦ „Марица 3“- за ограничаване масовия поток на SO2 до 3600 kg/h чрез предприемане на необходимите промени в количеството и качеството на използваното гориво в инсталацията за производство на ел. енергия с цел намаляване на стойностите на серния диоксид в атмосферния въздух. РИОСВ – Хасково предприе всички мерки съгласно инструкцията за информиране на населението при превишение на установените алармени прагове за нивата на серен диоксид и информира ОУ„Гражданска защита”, Областна управа, , Общинската администрация  и РЗИ.

Чувствителна група са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания. Препоръчителни предпазни мерки, които следва да се вземат от засегнатото население са – да не напускат жилищните или работните помещения като затворят плътно прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито; занятията по физкултура в училищата да се провеждат на закрито.

РИОСВ – Хасково продължава да следи чрез системата за реално време качеството на атмосферния въздух в града.

Нивото на концентрация на даден атмосферен замърсител, при което съществува риск за здравето на хората при кратковременна експозиция, при което трябва да се предприемат спешни мерки, се определя като алармен праг. Алармененият праг за серен диоксид е 500 мкг/м3, измерени през три последователни часа в пунктовете за мониторинг, които са представителни за качеството на въздуха в даден цял район или агломерация, уточняват от инспекцията.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Непозната

Непозната

29.07.2021 | 16:06

Ковачки, лови риба в мътна вода. Не използва филтри, защото така е по евтино и гори боклуци. А и надзора сега никакъв го няма.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?