Следвайте ни

Търсят за работа бежанци от центъра в Харманли

viber icon

Бежанците, настанени в регистрационно- приемателния център в Харманли, са търсени  от работодатели. С разхлабването на мерките заради коронавируса, все повече са работодателите, които търсят кадри след тях, съобщи управителят на РПЦ- Славчо Янев. 

Работа търсят предимно семейните, работят мъжете, за да издържат семействата си. Част от чужденците, изведени от лагера и настанени на адреси в града,  работят в Харманли, Асеновград и Пловдив.Търсят ги и за сезонна заетост на полето и за дюнерджийници по морето, каза още той.

514 са хората в момента в центъра. Само 9 са семействата, 75 са децата, сред които и непридружени от близки. Останалите обитатели са предимно сами мъже. Капацитетът на центъра е 3 000 души и отдавна не е запълван. Хората са от Афганистан, Сирия и Ирак. 

Очаква се заради ситуацията в Афганистан, търсещите закрила  да се увеличат. Хората в Харманли са притеснени от групите мъже, които се разхождат из града. Преди в лагера имаше предимно семейства, сега повечето са млади  мъже и момчета. Обикалят, пият алкохол, викат, коментираха местни жители. Те искат по- строг контрол.

Лагерът е от отворен тип, чужденците могат свободно да излизат, но имат вечерен час, който е 22 часа и са длъжни да го спазват. Правим проверки, през лятото има по -голямо движение, но контролът се спазва, каза още Славчо Янев. 

--

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?