Следвайте ни

Таксиджии искат по-нисък данък заради COVID-19

viber icon

Да се намали още данъка, който плащат, настояват таксиметрови шофьори от Димитровград. В отвореното писмо до премиера Бойко Борисов подписи са положили 37  души, а причината да се обърнат към него е готовността му да помогне на бранша.

В разгара на втората  вълна на COVID-19, миналия месец имаше среща в министерството на транспорта, на която бе договорено, че държавата ще поеме част от данъка, който таксиджиите дължат на общините. Целта е да се облекчат икономическите последствия от COVID-19.

350 лв. е данъкът върху таксиметровия превоз на пътници в Димитровград. От него държавата ще поеме 50 лв., а за превозвачите остават 300 лв. Те обаче настояват да не бъдат приравнени с общини като София, Пловдив и др., където колегите им ще усетят по- голямо облекчение, тъй като регионът ни е в дъното по размер на заплати и обезлюдява. 

Приходите ще намалея още при затягане на мерките, казват те. Заради страха от коронавирус работата намаля. Браншът в общината е на ръба на фалита. В същото време не е намерен механизъм, по който да се подпомогнат самонаетите, каквито са по-голяма част от таксиджиите. Те дори не могат да отидат на борсата за обезщетения за безработица. Единствената подкрепа е намаляване на данъка, казват те. 

Размерът на налога върху таксиметровия превоз на пътници се определя от Общинския съвет до 31 октомври всяка година. Тъй като държавата ще поеме част от него, местната хазна няма да пострада. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Тръгвате ли по заведения, ако отворят?