Следвайте ни

Такса смет в Хасково без промяна през 2021 г.

viber icon

Не се предвижда промяна в таксата смет в община Хасково за 2021 г., става ясно от докладна на кмета Станислав Дечев до ОбС.

Прогнозният размер на приходите е 12 545 448 лв.,  няма да се налага дофинансиране от страна на Общината за сметка на други приходи, показват разчетите.

И през следващата година таксата ще с определя по стария принцип. Според него за жилищните имоти базата е данъчната им оценка, а за предприятията – по високата стойност от данъчната оценка и отчетната им стойност. Таксата за битови отпадъци на населението е 3,5 ‰ , а имотите, които се намират в зона V таксата е в размер на 2,0 ‰. За жилищните имоти в селата е определена такса в размер на 5,0 ‰, а за нежилищни имоти на предприятия- 13‰, ако не е подадена декларация за ползване на съдове.

Разходите за предоставяне на услугите ежегодно нарастват заради увеличената такса за обезвреждане на отпадъци на регионално или общинско депо, се припомня в докладната. През 2019 г. техният размер е 57 лв. на тон депониран отпадък. За 2020 г. общината трябваше да плаща 95 лв. на тон, но размерът бе намален на 69лв./т. За догодина ще се дължи  82 лв./т, а за 2022г. и за всяка следваща година – 95 лв./т.

През 2021г. ще се извърши изграждане на 2-ра клетка за депониране на отпадъци в Регионално депо в Гарваново, което ще струва  близо 2 000 000лв. 3 млн. лв. е прогнозната стойност  на рекултивацията на стара клетка, която също трябва да започне догодина. 

Дейност "Чистота"на общинското предприятие  "Екопрогрес" , която включва почистването и поддържане на териториите за обществено ползване, извън обхвата на договорите с външните изпълнители, струва 3 350 000 лв. с включен ДДС. 3 126 000 лв. струва събирането и извозването на сметта  до депото, според сключения договор с фирмата по чистотата.

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?