Следвайте ни

Табла учат децата на безопасност по пътищата

viber icon

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и началникът на РУО  Христина Боева предоставиха информационни табла, обединяващи някои от основните пътни знаци, в ОУ „Шандор Петьофи“  и Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“ в Хасково. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и се реализира със съдействието областната управа и Инспектората. 

Платна ще бъдат поставени във всички 77 училища в областта. Целта на кампанията е да се подобри и онагледи обучението по безопасност на движението по пътищата от най-ранна възраст.

По данни на пътна полиция инцидентити в област Хасково за периода 01.01 – 30.09.2020 г. са общо 617 , като 218 от тях са тежки, с 14 загинали и 296 ранени. За този период 17 са произшествията с пешеходци. Само за октомври има  45 произшествия, като 13 от тях са тежки, а два са се случили на пешеходна пътека. Това обобщи д-р Здравкова и допълни, че общата ни отговорност е да помагаме на децата да осъзнаят опасността, да бъдат внимателни, предпазливи и бдителни на пътя. 

Информационните табла обединяват предупредителни пътни знаци (пешеходна пътека, светофар, деца и др.) знаци за предимство и забранителни знаци, както и такива със задължителни и специални предписания (път само за велосипедисти, начало и край на жилищна зона, автобусна спирка и др.). Препоръката на организаторите е те да бъдат монтирани на места, през които учениците преминават ежедневно. 

В информационните табла има и интерактивен елемент – всяко от тях има QR код, който при сканиране отваря секция в сайта на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, която ще бъде посветена само на децата и пътната безопасност. Към момента в нея са публикувани интерактивните уроци по безопасност на движението по пътищата, които ДАБДП разработи, като предстои да се добави още полезна информация, а в бъдеще  и он-лайн игра под формата на тестове, за да има и състезателен елемент, който да мотивира децата да обръщат още по-голямо внимание на темата.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?