Следвайте ни

Свиленградското малеби е културен артефакт 

viber icon

Вкусното свиленградско малеби е част от Националното меню, разработено от Министерството на туризма в партньорство с пловдивския Университет по хранителни технологии. Заедно с останалите храни,  попаднали в него, десертът е определена като културен артефакт. 

В проекта са участвали представители на Българската асоциация на професионалните готвачи и шеф готвачи от 9-те туристически района. Екипът от експерти се обедини около традиционни за българската кухня рецепти, които и до днес носят нейния автентичен вкус в различните региони на страната, става ясно от съобщение на министерството на туризма.

Малебито е в меню „Тракия“, където са още  традиционни на региона вкусотии като домашна лютеница, кьопоолу, два вида сарми, масленица и др. 

Малебито е емблема на Свиленград и едва ли има човек, посетил града, който не го е опитал. То е особено изкушение в комбинация със сладолед.  Навремето в сладкарница „Малина“  на Главната го сервираха в цветни купички с много сироп. Рецептата до днес е тайна. 

Според анализа на експертите от Университета по хранителни технологии в Пловдив българските традиции в храненето могат да бъдат определени, като „културен артефакт“, тъй като те са част от историческото минало, настояще и бъдеще на българския народ, казват от министeрството.

Вижте тук Националното меню

Ето и Район Тракия „Пъстра градина“

 

Тракийски мезета(царска туршия, домашналютеница, кьопоолу, пуска, поднесени с прясно изпечен хляб с чеснов аромат)

Заешка капама(заек в гювеч със сос и градински подправки)

Станимашки сарми(сарми със зелевлист, свинко мляно месо и ориз)

Тракийски сарми(тестена кора с плънка от крехко свинско месо и зеленчуци)

Задушено шкембе в гърне(телешко шкембе с бяло вино, дафинов лист и чесън)

Масленица(масленотесто с мая и плънка от сирене)

Майнаслийска пита(традиционен хляб от Новозагорско)

Свиленградско малеби(фин крем с чукан ориз и розов сироп)

Тунджански катми(приготвени на сач и поднесени с петмез)поднесени със Стралджанска мускатова ракия или вина от сортовете Асеновградски Маврудили Руен

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?