25
Следвайте ни

Светкавична реакция на социалните спаси несретник в Хасково 

viber icon

Светкавична реакция на Социалната дирекция и Старческия дом в Хасково реши сложна ситуация с мъж в безпомощно състояние. 77-годишният Лозко и друг път е попадал в полезрението на социалните с отказа си да получи помощ. От известно време обаче той е в безпомощно състояние, не може да се грижи сам за себе си. По цели нощи вика за помощ, след като пада от леглото си. На виковете се отзовавали съседи и полиция. Ситуацията се превърнала в перманентно състояние за възрастния мъж, а това подлуди съседите му на ул. „В. Друмев“. Той няма близки, които да се грижат за него, превърнал е жилището си в склад за вехтории, няма как да бъде обслужван там. Тежко е да гледаш как се мъчи, разказаха съседите. 

Вчера след поредното идване на полиция и линейка, съседите позвънили и на Социалните. Служителите пристигнали на часа и успели да убедят дядото, че е най –добре да бъде настанен в Старческия дом на Кенана, където за него ще има адекватни битови и медицински грижи.В крайна  сметка мъжът се съгласил и благодарение на бързата работа на служители на дома, вече е там. Така само за 3-4 часа проблемът е решен и от тук насетне зависи само от волята на 77-годишния мъж да не отказва грижи. 

Имаме поне по 2- 3 сигнала на месец за подобни случаи, винаги реагираме възможно най- бързо, коментира директорът на  социалната служба в Хасково Петя Ангелова. В много добра координация сме със Старческия дом и Общината, допълни тя. Ангелова  разказа, че пандемията значително усложнява работата на отделните служби. Дори когато настаняването е спешно, трябва да се направят PCR и др. изследвания. Обикновено болницата съдейства, като приема бедстващите докато бъдат оформени документите. Сега това е трудно заради претовареността и опасността от заразяване с ковид. В случая тестът е отрицателен, документите бяха оформени бързо, допълни тя . 

Зимният период е критичен за много хора в подобно положение. Правим какво трябва и можем,  коментира директорът на Старческия дом Кина Койнарска. Макар и ограничени, особено за мъже, все още има места в дома. Той е с капацитет от 160 души, а в момента обитателите- мъже и жени, са 124. Лозко е добре, за него се полагат необходимите грижи, каза още тя.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?