112

Свещеник представи книгата си за църквите и параклисите в околията на Хасково

Изследователският труд на свещеник Димитър Евтимов „Църкви и параклиси на хасковска духовна околия“ беше представен днес.. Книгата е издадена с подкрепата на Община Хасково по Програма „Културни инициативи“ 2022 година.

Представянето предизвика интереса на представителите на Българската православна църква, историци, изследователи, членове на духовната общност в града, творци и граждани. Лично рецензентът на научното изследване проф. д.и.н. отец Петър Гарена представи труда на свещеник Димитър Евтимов. 

Кметът Станислав Дечев благодари на автора и определи книгата като учебник за историческата ни памет. „Поздравявам Ви за намерението този труд да стигне до всяко училище, за да знаят децата ни историята на нашите църковни храмове“, каза градоначалникът.

Свещеник Евтимов благодари на Община Хасково за финансовата подкрепа и на всички спомоществователи, благодарение, на които този труд е реализиран. Историкът д-р Красимира Узунова определи книгата като слънчев лъч на добротата и човечността, проблеснал във време на тревоги, война и несигурност.

В изданието са описани църквите и параклисите в Хасковска духовна околия, която обхваща общините Хасково, Димитровград, Минерални бани, Стамболово, Кърджали, Ардино, Джебел, Момчилград, Черноочене и Кирково. Общо изследваните и документирани енории са 82, храмовете – 85, параклисите – 84.    

В презентацията на научния труд на отец Димитър участва и неговото семейство. Две от децата му – Теодора и Михаил, и техният музикален ръководител Иванка Топузова от вокална група „Зора Зорничка“, поздравиха гостите с изпълнения на български народни песни. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?