112
Следвайте ни

Суровина за дрога за 3 млн. лв. заловиха митничарите за 9 месеца

viber icon

Над 2,6 млн. таблетки от лекарствени препарати, които могат да бъдат използвани за прекурсори на наркотици, са задържани главно на пункта Капитан Андреево от началото на година. Това съобщиха от Агенция "Митници". Общата им цена е 3 000 000 лв. С иззетите таблетки може да се произведе общо над 90 кг метаамфетамин, коментираха специалисти.

Иззетите за деветте месеца на т. г. общо 2 639 870  таблетки представляват най-голямото количество лекарства, обект на митническа измама или контрабанда с цел преработка в наркотични вещества, установявано от Агенция "Митници" за повече от 10 години. Предишните по-големи количества са от 2018 г. и възлизат на малко над 600 000 таблетки.

По-голямата част от лекарствените продукти - 2 190 000 хапчета, са задържани през юли при две проверки - на ГКПП Капитан Андреево и в София.

В края на юли т.г.в турски тир, влязъл от Капъкуле е открит лекарствен препарат RHINOZAD, който не е одобрен за употреба в ЕС. Продуктът съдържа псевдоефедрин, поради което би могъл да послужи чрез преработка като суровина за производство на метаамфетамин.  Впоследствие,  преди явяването на ​камиона във вътрешно митническо учреждение за оформяне на документите била извършена проверка на товара в склад в района на София. Установено е, че е направен опит за манипулиране на митническата пломба и стоката е заменена с витамин С. На място в склада били открити и доставените от Турция 1 200 000 таблетки в оригинални опаковки.

По-рано същия месец  на Капитан Андреево била проверена и друга пратка от Турция. Инспекторите установили, че описаните в документите 24 кашона с витамини всъщност са 33 000 опаковки или 990 000 хапчета от друг лекарствен продукт, също съдържащ псевдоефедрин.

Около 450 000 таблетки са задържани и през април т.г. при друг случай. Лекарствените продукти били превозвани от полски микробус с полска регистрация, пътуващ от Турция към Словакия. В митническите документи били описани като витамини.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?