25
Следвайте ни

Строят 8 социални жилища в Свиленград

viber icon

 8 социални жилища ще бъдат изградени в Свиленград. Общината обяви процедура   по облекчена процедура чрез учредяване на право на строеж без търг или конкурс по реда на чл.49а от Закона за общинската собственост. С решение на Общинския съвет за целта е определен урегулиран поземлен имот на ул. „Граничар”.  Освен че предостави терен, общината подготви и всички необходими документи и проекти за изграждане на обекта. След като приключи процедурата по подбор, всеки от одобрените кандидати  ще може веднага да започне самостоятелно строителство. Срокът за подаване на документи е до 30 ноември 2021 г. Одобрените кандидати ще бъдат определени с решение на Общинския съвет. От инвестиционната инициатива могат да се възползват семейства с установени жилищни нужди по реда на чл.45а от Закона за общинската собственост. Всички кандидати, подали заявление, е необходимо да бъдат включени в списъка на картотекирани нуждаещи.

 

За първи път в община Свиленград се изпълнява подобна социална инициатива. Тя е  заложена  в Стратегията за управление на общинската собственост за периода 2019-2023 г. Целта е да се отговори на  жилищните нужди на млади хора и семейства, като предостави възможност за строеж на жилищни сгради за справяне с демографските проблеми на територията на общината. Ако инициативата е успешна и има интерес от хората, общината ще продължи да работи по този модел, като в съответствие с необходимостите поетапно увеличава броя на социалните жилища, коментира кметът арх. Анастас Карчев.  Такава жилищната политика се осъществява чрез прилагане на чл.49а от ЗОС, като се учредява право на строеж на лица с установени жилищни нужди без търг или конкурс и при цени определени от Общинския съвет, без ограниченията на чл.41, ал.2 от ЗОС. Това е инструмент за решаване на насложените във времето проблеми, както и възможност да се подпомогнат млади семейства с непълнолетни деца, млади хора с висше образование, установили се и работещи в Свиленград и по други критерии, отчитащи социалните условия на живот.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?