Следвайте ни

Стопани лъжат, че са заклали прасета

2 551 за доброволно закланите животни, до края на работния ден се уточняват списъците на хората, които искат обезщетенията от 300 лева.

viber icon

До края на деня Областната епизоотична комисия, оглавявана от губернатора Станислав Дечев, ще уточнява списъците на хората, които ще получат обезщетения за изкланите си  заради свинската чума прасета. На сутрешното разширено заседанrе се оказа, че има разминавания, тъй като някои стопани не искат обезщетения, а други  са отглеждали повече от позволените 5 свине в двор. Не липсвали и такива, които са декларирали, че са заклали животните си, но не са го направили действително и се опасяват от наказателната отговорнfст. Други са липсвали и тепърва се добавят, казаха кметове. Липсват списъци за Гарваново, Въгларово и Нова Надежда. 

Обещаните от държавата 300 лв.  на двор ще се изплащат на база подадени заявления  от собствениците, които са унищожили животните си, купили са препарати и са  дезинфекцирали. Списъците на хората по населени места трябва да са заверени от официалния ветеринарен лекар. Парите  ще се изплащат по банкови сметки и за удобство на хората, на място по селата, каза областният управител. /Марица    

След заседанието стана ясно,  че 2 551 прасета са доброволно заклани в общини от област Хасково, попадащи в 20-километрови санитарни зони около свинекомплекси.

На заседанието днес бе съобщено, че на територията на област Хасково няма регистрирани случаи на африканска чума, както по диви, така и по домашни прасета. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?