25
Следвайте ни

Стефан Димитров: Скъпите ток и газ засягат и земеделците 

viber icon

От поскъпващите ток и газ освен торовите производители ще бъдат засегнати и земеделците,  а това се отразява на хранителните продукти. Това  заяви в предаването „Бизнес.бг“ прокуристът на най- големия производител  на амониев нитрат, Стефан Димитров. Заводът е и сред най-големите  консуматори за природен газ за своето производство. Торовите заводи са една от най-ударените индустрии и от лавинообразния скок на цената на тока, и най-вече от тази на газа. 

Димитров призова за бързи мерки от страна на държавата за поскъпването на хранителните продукти и допълни, че  цената на тока е скочила от 72 - 75 лева за мегаватчас през лятото до сегашните 425 лв. Цената на въглеродните емисии също се е повишила близо пет пъти до днешните близо 85 евро. Според него мерки за намаление на ДДС може да задържат донякъде цените, защото земеделските производители ще вложат по-малко разходи в своята продукция.

„Смисъл от подкрепата на държавата винаги има, въпросът е докога ще стигне и доколко тази политика ще бъде устойчива. Не трябва бизнесът да бъде заблуждаван, че вечно някой ще му покрива сметките“, допълни той.

България е изправена пред необходимостта да взема бързи решения, като в Европа цената на природния газ е по-висока спрямо тази у нас, каза още прокуристът. Цената на продукцията на „Неохим“  през август миналата година бе около 290 лв. на тон, а днес е около 1300 лв. на тон, т.е. ръстът е близо пет пъти.  

Компанията очаква още по-драстично поскъпване на природния газ и затова планира спиране през януари и февруари, тъй като по-скъпият тор ще се отрази на зърнопроизводството.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?