Следвайте ни

Стефан Димитров призова областната управа да не пуска фейк новини

viber icon

До загуби за милиони левове ще доведе разпространена фейк новина за производствена авария в "Неохим" АД. Това заявиха от дружеството, след като на 1 май до медиите бе изпратено прессъобщение от областната управа за инцидент в завода.

Непланирано технологично спиране, е причината за временното преустановяване дейността на производствените мощности на торовия производител "Неохим" АД в Димитровград на 1 май 2020 г. Това съобщи прокуристът на компанията Стефан Димитров. А тиражираната в медиите новина, включително и в националните, че спирането се дължи на производствена авария той определи като „фейк новина“. 

На първи май служителите на "Неохим" АД установяват понижаване   в отчетената температура след  един от апаратите – економайзер. В следствие на това те решават да преустановят работата на цеха за производство на азотна киселина, за да констатират причината. Тътенът, който от медиите бе определен като "взрив" или "гръм", всъщност идва от клапани, чрез който се освобождава налягането в системата, коментира Димитров.

След като експертите на компанията са отворили т.нар. "економайзер", представляващ сложна система от 288 тръби, загряващи вода, са констатирали, че една от тях е дефектирала, което в никакъв случай не може да бъде причина за изпускане на опасни газове или да застраши безопасността на населението. Отклонението е отстранено своевременно и нормалното функциониране на производствените мощности е възобновено още на 3 май.

Тази фейк новина, която бе разпространена така лекомислено, ще доведе до загуби за милиони левове за "Неохим" АД за месец май. Финансовият резултат на компанията в приходната част ще бъде занижена драстично в сравнение с очакваното допреди това – коментира Стефан Димитров.

Като причина той изтъкна отказа на няколко големи чуждестранни компании да подпишат планирани вече договори за износ с "Неохим" АД. Той не скри, че разпространената в медиите новина коства още много усилия и ресурси на компанията, тъй като се налага ръководството да уверяват всеки един от своите клиенти, че ще изпълни ангажиментите си към тях, съгласно договорените условия.

Прокуристът на торовия производител Стефан Димитров призова, когато общинска или държавна институция оповестява дадена информация публично, да я проверява и съобщава коректно, защото в противен случай води до негативни влияния върху представителите на бизнеса в региона. Той заяви, че лично е сигнализирал на областния управител на Хасково, че новината не е поднесена експертно, което е позволило различни интерпретации със ситуацията. Като изрично е упоменал, че на територията на торовия производител не е имало предаварийна или аварийна ситуация.

Стефан Димитров обяви, че "Неохим" АД се присъединява към медийните кампании против "фейк новините" и при възможност лично ще съдейства за изобличаването на всяка от тях.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?