Следвайте ни

Стефан Димитров: Наш дълг е опазването на природата за следващите поколения

viber icon

Фестивал на лешояда, който бележи края на проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“, посети кандидатът за народен представител от СДС в листата на коалиция ГЕРБ – СДС Стефан Димитров, заедно с кмета на Маджарово Ерджан Юсуф. Събитието се проведе в рамките на три дни в Природозащитен център „Източни Родопи“ в град Маджарово.

Стефан Димитров бе на фестивала в качеството си на посетител, придружен от семейството си. Заедно се включиха в тематичните ателиета за изработка на 3Д модел на белоглав лешояд, на разделител за книга и играчка лешояд. 

Димитров изрази възхищението си от работата на екипа на фондация „По-диви Родопи“, които споделиха, че при старта на проекта през 2016 г. са били установени 81 двойки белоглави лешояди, а към момента те са 111 на брой, което означава, че популацията им се е увеличила значително. В рамките на разработката е създаден и екип за борба с отровите, тъй като именно използването на нерегламентирани субстанции в следствие на човешката дейност, е една от основните причини за изчезването на защитения вид лешояд. Кандидатът за народен представител изрази мнение, че такива екипи трябва да съществуват на територията на цялата страна. Той приветства инициативите в рамките на фестивала, които възпитават у подрастващото поколение любов към природата.

Стефан Димитров обясни, че като жители на тази планета, наш дълг е да полагаме усилия да запазим популацията на птиците и на всички животни, както и заобикалящата ни флора за следващите поколения. И припомни, че по време на неговият мандат като кмет на община Димитровград, именно с тази цел бе разработен и спечелен проект „Възстановяване, опазване и устойчиво управление на биоразнообразието в защитена местност „Злато поле”. Основна му цел бе подобряването на природозащитния статус и състоянието на популациите на видове и местообитания с висок консервационен статус. За възстановяване и опазване на биоразнообразието в защитената местност бяха изпълнени редица дейности като реинтродукция на блатно кокиче и водна лилия, възстановяване на типичните за защитената местност заливни гори и местообитания. бяха изработени изкуствени плаващи острови за гнездене на водоплаващи птици. Изработени и монтирани бяха къщички за различни видове птици, както и две наблюдателни кули за наблюдение на орнитофауната. Изграден и оборудван бе и информационене център  в с. Райново.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?