25

Стефан Димитров, кандидат за кмет на коалиция „Алтернативата на гражданите“: Димитровград може да бъде град, който предлага нови възможности и в който да живеем добре

Искам градът да бъде чист и приветлив, иновативен и модерен, образован и мечтаещ

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023  

 

- Г-н Димитров, Вие се включвате в т.нар. „предизборно рали“ за кметския пост в Община Димитровград. Защо?  

- Кандидатурата ми за кмет не е самоцел. Казвал съм го и преди. Най-сериозният ми аргумент за това решение, колкото и клиширано да звучи, е благополучието на хората от община Димитровград. И няма да се откажа от това си намерение. Когато виждаш, че хората живеят по-зле и по-зле, напускат родното си място, изоставят децата и възрастните си родители в търсене на препитание, няма как да не те боли. Аз съм роден и израснал тук. Няма да се откажа от Димитровград. Няма да се откажа и от жителите му, част от които съм и аз.

Знаете ли, че при мен все по-често идват хора, които казват, че не виждат бъдещето си тук, защото за тях няма работа, няма развитие, няма перспектива. Знаете ли колко амбициозни младежи с желание да започнат собствен бизнес се разочароват, защото не им се дава възможност да се развиват. Спечелването на общински поръчки за тях е недостъпно. А колко млади и образовани хора, явявали се на конкурси за определена длъжност в общинска или държавна институция, отиват в големия град, защото смятат, че не са оценени по достойнство.

Много, много неща трябва да се променят и има начин това да се случи. Има много начини да задържим хората тук, но не се прилагат. 

- Вярвате ли в това наистина? Питам Ви, защото думите Ви са истина и това е ясно на всички.

- Ситуацията в малките общини в цялата страна сякаш е идентична - липса на работа, на развитие. Успяват само привилегированите. Но сякаш хората са изгубили надежда за промяна.  Вярвам, разбира се. Иначе не бих го казал. Аз съм човек, който дава единствено обещания, които може да изпълни, ако му се даде тази възможност.

Моето виждане за развитие на общината и за запазването на хората в нея включва гражданско участие. Вярвам, че само с помощта на жителите един политик може да вземе най-полезните решения, тъй като тогава ще бъде наясно какво наистина искат те. И докато бях кмет, правех именно това - търсех мнението на хората. Назначавах кметски наместници на селата след провеждане на общоселско събрание, за да разбера кого избират те. Организирал съм редица срещи с представители на отделните браншове, за да науча от първо лице кои са проблемите.  

А че хората са изгубили надежда, е вярно и това е най-лошото. Не бива да се стига до такова отчаяние, в което човек да изгуби надеждата си. Затова трябва да им я върнем. Ние имаме план как да подобрим живота на хората в общината. План, който включва редица дългосрочни и краткосрочни мерки, включително за осигуряване на специалисти за професиите, за които има недостиг. 

- Тоест твърдите, че това е обратим процес. Така ли да разбирам? 

- Обратим е, да. Когато се обърнеш с лице към хората и им покажеш, че доверието, което са ти гласували, всъщност е твоят ангажимент да им служиш, тогава те разбират, че истинската власт е в техните ръце. Никой управляващ не бива да мисли, че еднолично може да решава проблемите на народа и неговата съдба. Това е и най-големият проблем в страната ни. А всъщност хората сами трябва да решават съдбата си и да избират как да живеят.  В този ред на мисли расте и недоволството на жителите на малките населени места, в които от години нищо не се прави. Извинявам се, изразих се погрешно. Правят се много подобрения в тези села, в които кметовете са от управляващата партия. Останалите са на „доизживяване“. 

- Спомням си, че по време на Вашия мандат като кмет се реализираха някакви програми за благоустрояване на селата, които кметовете изготвяха ежегодно. Защо това не се прави сега?  

- Не зная защо не се прави. Селата са нашето минало, настояще и бъдеще и трябва да ги съхраним на всяка цена. Докато аз бях градоначалник, кметовете на малките населени места изготвяха тези, както ние ги наричахме формално, „строителни програми“. В тях бяха поместени места и обектите по селата, които следва да бъдат облагородени през съответната година - асфалтиране, чакълиране, поставяне на тротоарни плочки и бордюри, ремонти на обществени сгради, озеленяване, почистване на дерета, санитарна сеч, улично осветление и пр. И ги изпълнявахме. Всяка година във всяко населено място нещо се правеше.

Най-честата фраза, която чувам в момента в Общинския съвет, когато нашата сесийна група поиска нещо да се направи, е „няма достатъчно пари“. Достатъчно пари, за да се свършат чудеса, вероятно никога няма да има, но е нужно да подобряваме живота на хората, да решаваме проблемите не само на града, но и на малките населени места. Кметът често казва: "Кажете ми откъде да вземем пари за това или онова?". Ако бях кмет аз, щях да знам откъде могат да се намерят пари. Всъщност начини винаги има, трябва желание обаче да се направи нещо. Всички управляващи трябва да разберат, че без селата държавата ни е обречена. 

- Г-н Димитров, като заговорихме за селата, няма как да подминем и темата за така типичните български институции - читалищата. Сякаш дейността им затихва. Знаем, че многократно лично сте финансирали инициативи на читалищата, което недвусмислено означава, че ги подкрепяте. А защо се стига дотам, че за да развиват дейността си, трябва да разчитат на спонсори? 

- Читалищата са средище на духовността, на традициите, на всичко българско. Уважавам труда на самодейците и съм категоричен, че трябва да съхраним тази уникална българска институция. За съжаление, в България не само читалищата, но и хората в нужда разчитат предимно на дарителите, а не на държавата. Разбирате ли колко сбъркано е всичко. Къде отиде грижата за болните, беззащитните, за талантливите, за децата?! Това е болезнена тема за всички нас, за цялото общество. 

- Всъщност Вашият кметски мандат може да се определи като доста успешен. Димитровградчани, а и всички хора от общината, усетиха промяна в местата, в които живеят, в подхода Ви към тях и в решителността, с която постигахте целите си. Знаем, че администрацията Ви спечели и реализира доста проекти. Сякаш хората забравиха за това, нали?! 

- Нормално е. Мина доста време. По време на кметския си мандат спечелихме проекти за над 45 млн. лв., но тогава и стойността на парите беше различна. Бюджетът на общината беше около 8 млн. лв.  А сега е 83 млн. лв. - 10 пъти повече. И те не бяха само инфраструктурни, но и социални, както и такива за насърчаване на заетостта, което даде възможност за реализация на много млади хора да се развиват. Тогава бяха внедрени мерките за енергийна ефективност в почти всички градини и училища в общината. 

- А можете ли сега да направите повече за димитровградчани, отколкото успяхте в предходния си мандат като кмет?  

- Сега Общината има повече възможности за усвояване на средства от различни национални програми и от Европейския съюз. Механизмите са много. А както казах вече, ние имаме план за бъдещето, който обхваща всички сфери на човешкия живот. 

- Направи ми впечатление това, което казахте за селата. Ако трябва обаче да определите себе си в рамките на тези три думи: минало, настояще и бъдеще, как бихте го направили?

-   Минало, настояще, бъдеще: аз, един от народа! Това ми дойде наум първосигнално. Мечтая за хубава и спретната община, пълна с успешни и щастливи хора.  Минало, настояще и бъдеще за хората в община Димитровград.

- А мислите ли, че Димитровград може да се промени в действителност? 

- Димитровград може да бъде място, в което всички можем да живеем добре. Град, който предлага нови възможности за децата ни. Това не става с празни приказки и добри намерения - става с екип, който спазва обещанията си. Работя със силен екип от експерти, заедно сме от месеци, познавам всеки един от тях, участвал съм в техния избор, заедно строим добрите примери и практики, дискутираме проблемите. Искам Димитровград да бъде чист и приветлив, иновативен и модерен, образован и мечтаещ. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?