25

Стефан Димитров: Има смисъл да се насочат усилия и средства в подкрепа на хората! 

Това сподели пред представителите на КНСБ кандидатът за кмет на община Димитровград

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

Има смисъл общината да насочи усилия и средства и в подкрепа на хората, за да им покаже, че може да се чувстват спокойни. С това изречение кандидатът за кмет на община Димитровград от коалиция „Алтернативата на гражданите“ Стефан Димитров се обърна към представителите на синдикалната организация КНСБ в Димитровград в отговор на техните въпроси за визията му относно развитието на културните и социалните институции в общината, на общинските предприятия здравеопазването и медицинските дейности в училищата и детските градини. 
Той уточни, че има нужда от финансиране на обучението на млади специалисти, които след завършването си да се завърнат и да работят в общината на базата на предварително подписан договор с общината. Така Димитров предостави решението на проблема с недостига на специалисти в сферата на здравеопазването, който се задълбочава с напредването на възрастта на вече практикуващите. Категорично се обяви и за ремонт на здравните служби по малките населени места, в които след това да се привлекат специалисти. Тук председателят на структурата на КНСБ Веселин Тодоров припомни, че по време на мандата на Стефан Димитров като кмет на община Димитровград бяха обновени почти всички такива по селата. Кандидатът за кмет обясни, че е предложил общината да дофинансира лечението и разходите, свързани с него на социално слабите хора в общината, което е крайно необходимо за мнозина, които живеят на или под прага на бедността.  
От синдикалната организация отбелязаха, че осигуряването на стипендии за издръжка на млади хора по време на следването им, е намерение, от което биха се възползвали мнозина и се поинтересуваха дали ще бъде поставена възрастова граница. 
Общината трябва да определи фокуса. Не е задължително да има възрастова граница, но е задължително да има специалисти в определени области – отговори Димитров. 


Той уточни, че има начин да се осигури постоянно присъствие на медицинско лице в кабинетите в училищата и детските градини и начинът е в тях да се предоставят и социални услуги. И това решение е в правомощията на общината, тъй като тя дофинансира тяхната дейност. 
Във връзка с питането на синдикалните представители, Стефан Димитров коментира и дейността на ОП „Благоустрояване“.
През последните години общината е купила за нуждите на общинското предприятие техника за поне около 3 млн. лв., включително такава за асфалтополагане. Решението на общинския съвет бе положително заради осигуряването на възможност, общината да закупува от близките асфалтови бази материал и да подобрява инфраструктурата. Друг въпрос е, че това не се прави – коментира той. 
Относно дейността на ОП СПИОПТ, кандидатът за кмет Стефан Димитров коментира, че безспорно трябва да бъдат привлечени нови търговци, тъй като дейността на пазара отслабва. Той уточни, че неведнъж е настоявал за намаляване на таксите на тържището, но такова решение общинския съвет не иска да вземе. Изрази опасението си, че причината за това може да бъде лобизъм, породен от страха от евентуален отлив на търговците от частните обекти към общинските терени.     
Във връзка с дейността на културните институции, той изрази мнение, че те трябва да работят целогодишно, а не с отпуски по време на летния сезон. И причината за това е не само предоставянето на качествена услуга, но и улесняване на работещите родители, които ще могат да оставят децата си на летни занимания там. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?