25

Старческият дом на Кенана икономисва с водородна система, детски градини- със слънчеви системи

Иновативни пилотни мерки в областта на енергетиката и екологията, за да се намалят емисиите от парникови газове и популяризирането на екологични технологични решения в ежедневието, предприемат общините Хасково, Стамболово и Маджарово.  Днес вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и кметът наХасково Станислав Дечев подписаха договор за изпълнението на проект „Преход към климатично устойчиви общности“ по Програма ООСКП. 

Предвидено е да се интегрира водородна система към котелното стопанство на Дом за стари хора „Кенана“, заедно с хибридна фотоволтаична система. Водородната система е технологично решение за производство на водород и кислород чрез електролиза на вода. Системата позволява да се произвежда високоенергийно гориво на място, да се реализира икономия на конвенционалното гориво с около 40% и да се намалят драстично вредните емисии – SO2 (серен диоксид) с до 30%, CO2 с до 30%, NOX (азотен диоксид) с до 25%, PM (фини прахови частици) с 6 до 8 пъти. Ще се достави и монтира и хибридна фотоволтаична система за отопление от енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), която ще бъде проектирана по начин, гарантиращ използването на ВЕИ само за собствено потребление. Важен аспект от изпълнението на дейността е възможността за използването на екологично чиста енергия. Това ще доведе до редуциране на емисиите на парникови газове и други вредни емисии за околната среда на територията на община Хасково. 

Предвижда се и въвеждане на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване в 3 детски градини в хасковските села Динево, Малево и Узунджово и   „Звездичка“ с пет филиала на територията на община Стамболово.

Третата мярка е свързана с изграждане на зелена инфраструктура, която да намали количеството на отичащите се поройни дъждове, благодарение на естествената способност на задържане и поглъщане, свойствена за растителността и почвите. Ползите от зелената инфраструктура в този случай включват и поглъщането на въглерода. 

Освен това ще бъдат засадени 500 люлякови фиданки в контейнер в югоизточния край на парк Кенана. Теренът е общинска собственост. Той е наклонен, с югоизточно изложение, а почвата е бедна и силикатна. Рекултивацията на терена с люляк е с цел задържане на почвата и предотвратяване на ерозията. Мярката ще доведе до запазване на биоразнообразието, улавянето на вредните вещества от атмосферата и смекчаването на климатичните промени. 

Ще се извърши озеленяване на кръгово кръстовище и зацветяване с рози на паркови площи в град Маджарово. 

Проектът е на стойност над 909 хил. лв., а срокът за изпълнение е 24 месеца.  Партньор по него е  Интернешенъл Девелопмънт Норуей АС, Норвегия. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?