Следвайте ни

Стъпка по стъпка: Ремонтират път, след 5 г. - кръстовище, после- мост

viber icon

Клипове, показващи абсурдни инфраструктурни решения в симеоновградското с. Троян разбуниха Фейсбук. На кадрите са заснети добре изградено кръстовище сред нищото, асфалтирани улици с изградени тротоари,  пресичащи се със селски сокаци.

Причината се оказа повече от прозаична, показа нашата проверка. Става въпрос за извършени ремонти на различни обекти по различни проекти, тъй като за цялостно обновяване пари, не само в  Община Симеоновград, няма.

През 2015 г. по проект по оперативната програма за развитие на селските райони е обновен пътят Свирково- Троян –Тянево, който е отклонение от главния път, коментира Динка Маркова, гл. експерт в „Териториално и селищно устройство“ в Община Симеоновград. Пътят бе в много лошо състояние и местните са доволни от извършените дейности.

Миналата година общината най- после получила помощ от МС по линия на бедствията и авариите и била ремонтирана улицата в селото, която пресича главния път и р. Луда Яна. Преди ремонтът тя бе в повече от окаяно състояние, дори бе непроходима, допълва Маркова, която показва и снимки от предишното състояние. Ремонтираната улица минава през мост над р. Луда Яна, който е пред падане. Изградено е временно трасе през реката, което разбира се е непроходимо при обилни валежи. Именно след паянтовия мост е  кръстовището, станало обект в клиповете. То е добре маркирано и сигнализирано с пешеходни пътеки и знаци, каквито са изискванията, но  на практика е излишно ако не продължат ремонтите на селската инфраструктура.

А те ще продължат отново с помощ от междуведомствената комисия към МС, която този път е отпуснала пари за ремонт на моста. Изпълнителят ЕТ „Гарант- Тодор Костадинов- Петър Петров“  трябва да започне работа скоро. Старото съоръжение ще бъде премахнато и на негово място ще бъде изградено ново, по което да могат да се движат и коли, идващи от ремонтираната улица и продължаваща към кръстовището.Сумата за моста е 628 814 лв. , а според договора работата трябва да приключи за 9 месеца.

С това обаче няма да се решат инфраструктурните проблеми в селото. МС е отпуснал пари за асфалтиране на улицата, но не и за ВиК мрежата, която е стара и създава много проблеми, тъй като често аварира. Вече 3 пъти е разкопавана новата улица, на която и в момента има изкопи, коментира Станимир Петров, жител на селото, преди чиято къща е кръстовището.         

От Общината се опитват да правят каквото могат, но приходите в бюджета не стигат. Затова се разчита на различни проекти с финансиране от ЕС и държавата, за да се решават проблемите по места. В Троян живеят 130 души. През последните години в общината бяха реализирани няколко инфраструктурни проекта, като са използвани възможностите на оперативните програми.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?