Следвайте ни

Станислав Дечев свика Областния кризисен щаб

viber icon

Областният управител на Хасково Станислав Дечев свика Областния кризисен щаб, във връзка с решение на Националния кризисен щаб и повод предупрежденията за усложняване на метеорологичната обстановка, очакваните големи количества валежи и силен, до бурен вятър.       

На заседанието, проведено късно снощи, присъства лично директорът на Дирекция Оперативни дейности в ГД БПЗН старши комисар Красимир Шотаров. В кризисния щаб, оглавен от Станислав Дечев, влизат директорите на ОД МВР Хасково, РДПБЗН, ДАНС, Напоителни системи, Басейнова дирекция, Спешна помощ, EVN, ОПУ Хасково и на всички структури, имащи отношение към сигурността на населението.

Вече е въведен в действие Областния план за защита при бедствия в част "Защита при наводнения" за територията на Област Хасково. За начало на изпълнение на дейностите по овладяване на извънредната ситуация се счита 9.00 часа на 01.12.2017г. В заповедта на Областния управител се казва още:

 

Да се предприемат всички необходими мерки за защита на живота и здравето на населението.
В готовност за работа да бъдат приведени всички сили и средства на РД ПБЗН Хасково, общини от област Хасково, кметства, доброволни формирования и областни структури, имащи ангажименти за предотвратяване и намаляване на риска от наводнения.
Кметовете на общини и собствениците на язовири да предприемат мерки по обезопасяване на язовирите и осигуряване на свободни обеми.
Директорът на РД ПБЗН Хасково, чрез системата за ранно предупреждение, да извърши оповестяване на кметовете на застрашените от наводнения райони.
Да се създаде организация за постоянно наблюдение нивото на реките и язовирите, като при рязкото им покачване се докладва незабавно на дежурния по ОКИЦ при Областна администрация Хасково, както и на тел. 112.
Длъжностните лица, отговарящи за съответните общини, са кметовете на общини и началниците на РУ ПБЗН.
Информация за състоянието да бъде подавана регулярно на дежурните в Областна администрация Хасково.  
·         Настоящата заповед да се сведе до знанието на кметовете на общините от област Хасково и членовете на Областния щаб за защита при бедствия за предприемане на необходимите действия съобразно техните компетенции.

·         Копие от заповедта да бъде изпратена на кметовете на общините от област Хасково и на членовете на областния щаб за защита при бедствия.

·         Копие от заповедта да се изпрати незабавно на министъра на вътрешните работи.

Вече е изпратено и предупреждение до кметовете на кметства по поречието на р.Арда за очаквани по-високи нива на водите. Областният управител Станислав Дечев лично следи изпълнението на заповедта и координира работата на кризисния щаб.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?