Следвайте ни

Срокът изтича, умъртвяват прасета наред

 

Днес изтича срокът, определен от Централния епизоотичен съвет, в който стопаните на домашни прасета трябва да ги ликвидират сами, като решат дали да запазят месото. Мярката засяга населени места в общините Хасково, Димитровград, Минерални бани и Тополовград, който попадат в 20-километровата зона около промишлени свинекомплекси(списъкът вижте в прикачения текст).  

От утре се пристъпва към умъртвяване на животните от Областната дирекция по безопасност на храните, съгласно разпоредбите на чл.139 от Закона за ветеринарно-медицинска дейност. Целта е да се спре разпространението на свинстата чума, която засяга все повече части от страната. Болестта върлува и по света. За съжаление умъртвяването е единственият начин за спиране на разпространението. Това е и причината за огромните икономически щети, който заразата нанася.

Стопаните, които са умъртвили животните си, но ще пазят месото за консумация е добре да го изследват. Ако е от болни животни, размразено то става нов източник на зараза, коментират специалисти.  

 

 

Цанка Семерджиева

Редактор

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?