25

Средно 1304 лв. струва клинична пътека в болниците в хасковска област 

1304 лв. средно струва клинична пътека в болниците в хасковска област. Средният разход за страната е 1502 лв., като между отделните области се наблюдават големи разлики, сочи анализ на Института за пазарна икономика(вижте го тук). Между областта с най-нисък разход -Смолян и тази с тай-висок- София-град , разликата достига 70%. Области с нисък разход са София-област, Кюстендил и Враца, а с относително висок – Перник, Ямбол и Шумен.

Финансирането на болниците у нас става  клинични пътеки. Това е механизъм за плащане за услуга от Националната здравноосигурителна каса към лечебните заведения, подписали договор с нея. Плаща им се за съвкупност от действия по диагностика и лечение. Пътеките съдържат строги изискванията за извършените медицински дейности и предоставените услуги – например минимален престой, диагнози на пациента, диагностични процедури, тестове и измервания, терапевтични процедури, документиране, изисквания за персонал и оборудване и др. Тези изисквания на практика определят и разхода или цената на пътеката. Лечебните заведения за болнична получават плащания от касата на база на броя и вида на извършените клинични пътеки, умножени по договорената им в Националния рамков договор цена.

Според ИПИ, големите разлики в цените на клиничните пътеки се дължат на конкретни причини, след които различната заболеваемост.  Този фактор има голямо значение, въпреки че е трудно да се оцени самостоятелно. Области с висока степен на замърсяване, шум и урбанизация, традиции свързани с хранене, тютюнопушене и други, например Пазарджик, Перник, София-град и др., имат по-високо равнище на заболеваемост от определени заболявания, се казва в анализа. Друга причина е различното медицинско обслужване и грижи, както и налични медицински ресурси, наличната и реално извършена профилактика на населението, достъп до лаборатории и изследвания и др. Въпреки многото болници у нас, не всички разполагат с кадри и оборудване, за да изпълняват най-сложните и скъпи клинични пътеки. Този фактор влияе върху разходите в по-малките и отдалечени области – например Габрово, Кюстендил, Враца.

Това е и причината да има  „естествен подбор“ на пътеки – отделни лечебни заведения от по-ниско ниво на компетентност изпълняват предимно пътеки с по-ниска стойност, което намалява общия среден разход за областта. 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?