112

Спомените на царски полицай от Хасково разказват за тъмната страна на светлия социализъм

Новата си документална книга  "Белязан доживот - спомени на полицейския служител Здравко Шейтанов 1944-1960" анонсира днес в Хасково историчката д-р Веселина Узунова.

Авторката е асистент в Института за исторически изследвания на БАН и главен уредник в Регионалния исторически музей в Хасково. Книгата й е публикувана от издателство "Проф. Марин Дринов" – БАН.

"Като полицейски служител до Деветосептемврийския преврат през 1944 г. Здравко Шейтанов попада в категорията "бивши хора", която комунистическият режим въвежда по съветски образец, след като идва на власт. Това са живи спомени от първо лице на човек, преминал през изтезания, т.нар. Народен съд, затвори и лагера за политически затворници "Белене" и последвалите репресии на ДС. История за тъмната страна на светлия социализъм", сподели авторката.  Спомените на полицая от царско време били съхранени в 2 тетрадки, които дъщеря му дала на хасковската историчка.

В архивите на ДС тя открила пълното досие на Здравко Шейтанов, което дава подробна картина на обстановката и събитията в Хасково през 30-те и 40-те години на миналия век, включително и на местната полицейска служба, в която през 1937 г. Шейтанов постъпва на работа, когато е 25-годишен. След излизането си от "Белене" работи като хамалин в с. Караманци, умира на 10 ноември 2000 г.

"С тази документална история се разбива и мита за Тримата ремсисти", допълни в аванс авторката.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Уважаема г-жо веселина Узунова

Уважаема г-жо веселина Узунова

31.01.2024 | 13:09

Бих желал да Ви попитам: Как и откъде мога да си закупя издадената от вас книга "Делязан доживот".

Отговори
1 0
Благодаря на авторката

Благодаря на авторката

30.01.2024 | 20:59

че е запазила истината за идващите поколения.

Отговори
5 4
Истината

Истината

31.01.2024 | 13:49

Историята се пише от победителите и силните на деня.Така е било,така и ще бъде. Вчера,днес и утре.Минало,настояще и бъдеще. Къде се крие истината?

Отговори
4 0
Василев

Василев

30.01.2024 | 19:19

Нещо не ми харесва.Да излиза на показ работата на полицията срещу криминалната престъпност по онова време е достойно за уважение.Но когато се политизира и това излиа като анонс не е коректно- " ...разбива се мита за тримата ремсисти" Другото е пълнеж.

Отговори
8 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?