Следвайте ни

Спомени за почетните хасковлии Георги Сапунаров и д-р Димитър Димитров

viber icon

На днешната дата са родени двама от почетните граждани на Хасково, които за съжаление вече не са между живите. Те са Георги Сапунаров и Димитър Димитров. Това припомниха от инициативата „С достойнство и вяра“.

Георги Сапунаров е роден на 6 май 1914 г. в село Доганхисар. През 1923 г. семейството му е принудено да емигрира в България. Настаняват се в Хасково. Като повечето бежански деца има трудно детство, но това не му пречи да се образова. Завършва средното си образование в Хасково, а висшето – в СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност география. Започва работа като учител в Мъжката гимназия в Хасково. По-късно е назначен за инспектор по география в Инспектората по образование на Хасковски окръг. Поколения педагози от този период помнят методическата помощ и насърчителните му слова към младите му колеги и неговата отдаденост на благородната учителска професия. През 1944 г. като председател на Тракийската организация в Хасково взема активно участие при подпомагането и настаняването на бежанците от Беломорска Тракия, които постепенно се интегрират и със своя труд и знанията си допринасят за напредъка на Хасково. По време на неговото председателстване са реализирани мащабни проекти – построен е паметникът-костница на избитите тракийци през 1913 г. в Маджарово, издигнат е паметникът на Капитан Петко войвода в Хасково с автор скулптора Стою Тодоров през 1955 г., построен е Тракийският дом в града през 1959 г. Той е и човекът, който подготвя създаването на Ансамбъла за народни песни и танци „Китна Тракия“ през 1960 г. Пише статии и студии на историко-географска тематика, свързани с Беломорска Тракия, като някои от тях са в съавторство с големия изследовател на Тракия Анастас Спасов Разбойников. 

Животът му е изпълнен със себеотдаване на каузата на тракийските българи. Тачен е заради скромността му, безграничната му обич и всеотдайност към всички, загубили своето родно огнище и преживели мъката, мизерията и глада на бежанските неволи. През 2001 г. признателните бежанци и техните потомци изразяват своята почит към делото и личността му, като приемат неговото име за патрон на хасковската тракийска организация.

Починал през 1993 г. На 25 март 2016 г. посмъртно е обявен за почетен гражданин на Хасково.

Д-р Димитър Димитров е роден на 6 май 1915 г. Завършва медицина и дълги години упражнява специалността „Вътрешни болести и ендокринология“. Създава школа в лечението на заболяванията на ендокринната система, има множество публикации в наши и чужди медицински списания, занимава се и с научна дейност.

Продължително време е бил завеждащ Първо вътрешно отделение на болницата в Хасково и през целия си трудов път е работил за подобряването на здравето на местното население.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 08 юли 2005 г.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?