Следвайте ни

Спомен за колегата бай Каро, днес щеше да е на 95 г.

viber icon

Днес колегата ни Карекин Карекинян, светла да е паметта му, щеше да навърши 95 г. до последния си дъх бай Каро работеше в хасковския екип на "Марица".

 Карекин Емануел Карекинян е роден на 14 август 1926 г. в Хасково. В продължение на дълги години се занимава с фотография. До 1951 г. е имал собствено фотоателие в центъра на града. До 1955 г. работи като фотожурналист в Държавния фотоархив в София, а след това – във вестник „Хасковска трибуна“. По това време е и фотокореспондент на вестниците "Работническо дело", "Земеделско знаме" и "Кооперативно село", припомниха от инициативата "С достойнство и вяра".

Художественото му майсторство е познато не само в общината, но и на много места в страната и чужбина. Каро, както уважително го наричат всички негови приятели, колеги и познати, е историята на фотографията в региона. Неговото точно око е отразило всичко важно, което се е случило в последния половин век. Съхранил е за бъдещето забележителни събития, известни хора, достижения и провали. Многобройните му изложби са накарали мнозина да съпреживеят запечатани мигове от живота.

Лауреат е на международни изложби и е награждаван с редица отличия не само в България, но и извън нея. Носител е на орден "Св. св. Кирил и Методий" ​- III, II иI.степен. Член на СБЖ.

Направи дарение на Държавния архив и Историческия музей в Хасково от над 20 000 негатива, отразяващи политическия, икономическия и културния живот в Хасковска област, фотоапарати, с които е работил и се е работило от 1930 до 1956 г., и много други материали, отново свързани с фотографията.

Бе обявен е за Почетен гражданин на Хасково на 27 юни 2008 г.

Почина на 27 март 2015 г. Вечна ти памет, бай Каро!

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?