Следвайте ни

Специални люлки за дечица с увреждания поставят в Хасково

viber icon

Две комбинирани люлки-везни за деца с увреждания ще бъдат монтирани на детски площадки в Хасково. Местата са в достъпна среда и са съобразени с изискванията на производителите на специализирани помощни средства за деца и лица с увреждания. Едната люлка ще бъде в Градската градина, а втората на детската площадка на булевард "България" 59. Това съобщиха от кметството.

До поставянето на съоръженията за игра се стигна след предложение от родители на деца с увреждания при обсъждането на Бюджет 2020 и поет ангажимент за изпълнение от кмета на общината Станислав Дечев. 

Комбинираната люлка-везна дава възможност играта да бъде споделена. От едната страна на везната е детето в инвалидна количка, а от другата има място за деца, които да го люлеят. По този начин  малчуганите с увреждания ще играят заедно с връстниците си и ще се забавляват, преодолявайки физическата изолация. 

Община Хасково е първата в България, която финансира със собствени средства съоръжения за игра на подрастващи с двигателни проблеми. Във всички останали общини, където са монтирани такива уреди, финансирането е от спонсори и благотворителни кампании, организирани по проекта "Различните деца на България".

Двете комбинирани люлки вече са доставени в Хасково. Общата им стойност е 10 824 лева. Произведени са от Екотрайк-БГ ЕООД. Съоръженията се монтират върху бетонен фундамент и ударопоглъщаща настилка на площ от 18 кв. м. Подготовката на една от площадките за монтажа на люлката вече започна. Днес ​"Екопрогрес" работи върху фундамента в Градската градина. До дни ще бъде готов и този на площадката на булевард "България" 59. След поставянето на ударопоглъщащата настилка, ще бъдат монтирани и самите съоръжения. 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?