Следвайте ни

Смъртта взе хасковския сериен убиец Недялко Момата (ОБНОВЕНА)

Килърът заловен след двойния разстрел на семейство в Димитровград, преди това екзекутира похитители на бизнесмен и пенсионер. Искаше максимум по 15 г. на труп

viber icon

Делян АВРАМОВ, Марица


Серийният убиец от Хасково Недялко Димитров - Момата умря от инфаркт.50-годишният сеяч на смърт е издъхнал в Университетската болница в Стара Загора през нощта срещу сряда. Сред престой при усилено строг режим в пазарджишкия затвор от няколко години Момата е старозагорска килия. Той излежава 4 доживотни присъди за убийства.

На 9 февруари 1966 година в хасковското АГО проплаква новородено бебе. Майка му е неомъжената шивачка Иванка Калинова Димитрова. Бащата е неизвестен. Днес - 48 г. по-късно Недялко Димитров Димитров – Момата, е най-хладнокръвният сериен убиец в най-новата история на България. Казват му българският Чикатило, а също и Сеяча на смърт. В смразяващата си кариера на рецидивист Момата е с доказани пет разстрела , извършени от 7 август 2008-а до 1 декември с.г., за които има 3 влезли в сила доживотни присъди.

В началото на 2014 г. рецидивистът негодуваше, че е осъден доживот без право на замяна. Според него присъдата му би трябвало да бъде максимум по 15 г. на труп. „Ако имаше смъртно наказание, нямаше да убивам, а само да режа крака и да вадя очи“, рече Момата в телевизионен ефир и сетне добави: „Е..ал съм ги и боклуците, ще ги трепя и излежа, ако ще съм до края на живота си в килията – по-добре е да има смъртно наказание и да ме утрепят!“
Зловещите дела на Недялко Момата започнаха да се разплитат след

двойния разстрел
на семейство


Бейтула и Неврие Махмуд в Димитровград. На 1 декември 2008 година привечер компания от петима пие кафе в местния бар "Спейс". Единият от събеседниците, 28-годишният тогава Иво Нинчев - Дебелия, напуска бистрото крайно уплашен и звъни в местното РПУ. "Искат да ме убиват", заявява обърканият и паникьосан млад мъж пред криминалистите.
В оредялата с един компания са Недялко Димитров - Момата, 19-годишният му интимен приятел Петър Атанасов - Пепи, 29-годишният Диян Кирев и 40-годишният Тодор Кръстев - Шопа. Следва изходящо повикване от телефон 0889218170. Момата започва да говори с 29-годишния Бейтула Махмуд.
След излизането си от затвора на 18 юли 2008-а Тодор Шопа свързва Бейтула с Недялко, а той му помага да продаде 3 автомобила. "Обещах му, че мога да му намеря фалшиви евро, лични карти и шофьорски книжки и пистолет. Дължеше ми 4800 лева, уговорихме се да отида да си ги взема", разказва по-късно Сеяча на смърт пред разследващите. В10,30 часа вечерта групата от "Спейс" паркира пред дома на Бейтула с „Мерцедес”-а на Нинчев.
Малко по-късно с „Мицубиши” пристига и бъдещата жертва със съпругата си, 19-годишната Неврие. На входа на апартамента на първия етаж е вързана коза за идващия Курбан Байрям.
В предверието на жилището Недялко и Бейтула започват да се карат. В джоба си Момата държи 7,65 милиметров "Браунинг" със зареден пълнител и патрон в цевта. Според балистичната експертиза извършителят вади оръжието със саморъчно изработен заглушител и гръмва

от упор
в лявото
слепоочие


Махмуд. След шума Неврие отворила вратата на спалнята и се развикала. Скочила на леглото и се завила през глава. "Тя просто попадна на неподходящото място. Започна да вика, затова я убих.. После се чудех дали да взема златото, което беше по Бейтула, за да го продам, но се отказах и си тръгнах", разказва убиецът с ледено спокойствие пред разследващите и в съдебната зала. Бейтула издъхва на място, а жена му 3 дни по-късно в пловдивската неврохургия.
След двойната екзекуция на младото семейство Момата се изнася до димитровградското село Скобелево. Там той и любовникът му Пепи слизат, за да провървят 12 километра до Чирпан, откъдето се качват на влака до Стара Загора. По клетката на мобилния оператор те са локализирани в града на липите и закопчани на следващия ден при авера на Момата Николай Иванов - Кольо Лъжеца. Любовниците вече са си купили билети за Варна, където трябвало да се видят със Стоян Петров. Серийният убиец се познава с жителя на морската столица от началото на 2004 година, когато той му подава информация за богата жена в село Аврен. Килърът и съучастникът му Владимир Грозев нападнали жената, завързали я и след принуда и отнели сума между 4000 и 5000 лева. Връзката с Петров се задействала и след излизането от затвора на момата през лятото на 2008-а. Тогава той отива първо при Стоян. Варненецът е 

замесен
в отвличането и
убийството
на бургаския бизнесмен

и собственик на фирма „Гранити” Стоян Стоянов. Физическите екзекутори на Стоянов са Манол Хаджиев-Индианеца и Златко Калайджиев. „Манол Индианеца много се разприказва за милионера”, казал Стоян Петров на родния Чикатило и го наема да очисти Хаджиев и Калайджиев. Петров заблудил по телефона Индианеца, че има обект за свитване. Срещата с Недялко Момата била в село Казашка река. Хаджиев пристигнал с астрата на любовницата си Неджие Хасан Хюсеин от бургаското село Трънак. По пътя за село Аврен Момата наредил на шофьора да спре и го разстрелал с 2 куршума в главата "Трупът е заровен между селата Бързица и Бозвелийско. Завих с одеало тялото на задната седалка преди това”, обяснил Недялко на ченгетата. Погребаният труп е намерен при следствен експеримент на 22 декември 2008 г. с участието на Момата.
Другата жертва - Златко Пенев Калайджиев бил съквартирант на Стоян Петров. Златко получил 39 000 лева от продажба на наследствен имот. Част от парите отишли за БМВ 320, а дуото извикало Калайджиев на 25-ти август в местност край варнеското село Приселци с цел евентуална инвестиция в строителен парцел. Момата предварително изкопал там няколко дупки. Тялото е открито, след като хасковлията води разследващите до импровизирания гроб.
Жертва на Сеяча на смърт е и Баньо Банев – 67-годишен пенсионер от гълъбовското село Мусачево. Възрастният мъж е убит със същия „Браунинг”, с който са екзекутирани Бейтула и Неврие. Банев се похвалил в местната кръчма, че спечелил солидна сума след продажба на имот. В пивницата бил и Момата, който току-що е излязъл от поредния си престой в затвора. Така на 1 август 2008 г. вечерта пенсионерът е посетен от зловещия си гост.

Смяташе 

се за оръжие 

на провидението.

Димитров не изпитва съжаление към жертвите си и говори за екзекуциите им с гордост. На процеса за убийството на семейство Махмуд от Димитровград Момата заяви, че той е оръжие на Провидението и цитира езотерични текстове
"По характер е прикрит, пресметлив, злонравен, отмъстителен, незачитащ общественния и правов ред, не злоупотребява с алкохол или други упойващи вещества", пише в характеристиката му за пред магистратите. "Той смята извършването на убийство като върховен акт на лична реализация. Още като по-млад беше винаги против Закона, имаше случай когато наръга служител на реда. Навремето майка му бе принудена да работи на частно за да изкара пари за делата му. По-голямата си част от съзнателния живот е прекарал зад решетките. Там е неговата среда, той не подлежи на социализация в реалното българско общество", коментират полицаи и магистрати. Освен трите доживотни наказания, Димитров е осъждан още 12 пъти.
В затвора той има "твърди" сексуални партньори, там е неговата "съпружеска среда", "Мога и така, и така", споделил Момата пред оперативни работници. Оттам идва и прякорът му.

Пробва 

бягство от ареста 

през 2009 г.

Момата пробва да избяга от ареста в Свиленград през октомври 2009 г. Там той е закаран за разпит по извършена дребна кражба. Бил сам в килията.
Почти като във филм Недялко прави дупка с размери 30 на 30 сантиметра, през която спокойно може да мине дете, но опитът му за бягство пропада, тъй като е пробил вътрешна стена и вместо на свобода, попада в коридора на следствения арест, където е заловен от охраната. По-късно пред разследващите Момата заявил, че започнал да чопли стената, защото бил нервен.
„Не беше лъжица, но няма да разкрия с какво отворих дупката в стената. Имам си причина, за да се пробвам да избягам. Заплашиха с убийство майка ми. Това са хора от варненски дела, по които свидетелствам. Нямa да ви ги назова конкретно кои са тези хора. Казах на полицията за заплахите, че разприказвам ли се, майка ми е пътник, но не взеха никакви мерки да я защитят. Това е причината да се опитам да избягам – искам да защитя майка си. Ако се наложи, пак ще пробвам бягство. Ще го направя, дори да ме изнесат с краката напред.“ Това твърдеше серийният убиец на всеослушание преди 5 години в залата на Хасковския окръжен съд./МарицаКоментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?