112

Следят с нова програма нивата на рисковите язовири в Димитровград

Нова програма за прогнозни валежи следи и предвижда нивата на рисковите язовири в община Димитровград. Това съобщиха днес кметът Иво Димов и заместникът му Яшо Минков. Софтуерът е разработка на софийска компания и вече е изпробван успешно на язовир "Долно Белево", където има голям водосбор.

В събота и неделя в общината общите валежи бяха 60 литра на квадратен метър. "Няма проблеми с нивата на водоемите, всичко е под контрол", обяви градоначалникът. Той допълни, че програмата изчислява с изключителна точност какво количество вода ще влезе в зададения за обследване язовир още преди да са започнали валежите.

"Продуктът е евтин и изгоден, затова ще възложим такова прогнозно наблюдение на още няколко язовира. Те са край селата Горски извор, Голямо Асеново и Бодрово", допълни Иво Димов.

От общината са се възползвали от възможностите на новата програма, за да се подсигурят максимално след случая от септември 2014 г. Тогава количеството на валежите достигна 140 литра на квадратен метър. Близо 13 хиляди декара обработваеми площи бяха под вода, а продукцията бе унищожена. В първите часове на бедствието бяха евакуирани 1000 души. Наводнени бяха над 200 къщи на територията на общината. Скъсаха се дигите на реките Марица и Мартинка. Река Меричлерска преди 8 г. също излезе извън коритото си и отряза достъпа до околните села. Заради бедствието пропадна и пътя до селата Райново, Злато Поле и Долно Белево е пропаднал. Докато се нормализира ситуацията жителите на селата ползваха обходен маршрут, който бе с 30 км по-дълъг.

"Благодарен съм на екипа който разработи програмата специално за нашата община. С тази възможност за прогнозиране ще се чувстваме много по-спокойни", коментира още кметът Димов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?