Следвайте ни

След 15 г. „Титан” се оттегля, новият чистач е „Грийн партнърс”

viber icon

Хасково, Цанка Семерджиева
След като 15 г. чисти града, „Титан” ще трябва да се оттегли от Хасково. ВАС остави в сила решението на КЗК, която пък остави без уважение жалбата на фирмата  за избор на изпълнител на обществената поръчка за сметопочистването. Така през следващите 5 г. дейността се поема от „Грийн партнърс-БКС”, обединението, което спечели обществената поръчка, обявена от община Хасково.
В началото на годината общината обяви обществена поръчка за сметопочистване и сметоизвозване за 15 .5 млн. лв. Явиха се двама кандидати „Гийн партнърс” и консорциум „Чистота Хасково”, фирма близка до дългогодишния чистач Титан. Консорциумът бе отстранен от поръчката с мотива, че представените организационни графици не са съобразени с изискванията на техническите спецификации на поръчката. Ставаше въпрос за кратността на вдигането на съдовете.
Според изискванията в техническата спецификация, всеки участник трябва да предложи кратност на извозване. Според общинската комисия предложението на консорциума не отговаря на предварително обявените от възложителя условия и бе отстранен от процедурата по възлагане на обществена поръчка.
„Чистота Хасково” се жали в КЗК, но комисията остави без уважения жалбата. Така се стигна до ВАС, който със свое решение от 2 декември оставя в сила решението на комисията. Решението е окончателно. Предстои консорциумът да вдигне съдовете си за смет, за да може да бъдат разположени тези на новия чистач. Не е ясно в какъв срок ще стане това и как ще се отрази на чистота в града това.
Ще направим каквото е необходимо, както през всичките тези 15 г. няма да позволим градът е в боклуци, коментира управителят на „Чистота Хасково” Яна Маринова. Въпреки решението на съда, което не подлежи на коментар, смятам че офертата ни бе съобразена с условията. Никога през тези 15 г. 110-литровите съдове на фирмите не са се обслужвани в почивните дни, тъй като те не работят през уикендите и това е излишно. Струва и допълнителни пари. Непрекъснато сме били проверявани от общината дали спазваме графиците, за да няма оскъпяване, каза тя.
Предстои в Хасково да стъпи софийското “Грийн Партнърс”, ДЗЗД. Вторият му опит се оказа успешен, след като през 2012 г. дружеството, свързвано с бизнесмена Румен Гайтански, не успя да се пребори с „Титан”.


Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?