25

След 10 дни в Пъстрогор афганистанци се изнасят към Западна Европа

При капацитет от 1676 души, 703-ма са настанените в Регистрационно-приемателния център в Харманли, търсещи международна закрила. Те са предимно от Сирия, Иран, Мароко и Алжир, има и хора с неясен произход. Профилът на бежанците е млади мъже, които идват сами и след време пускат молби за семействата си. Това съобщи Галя Христова, временно изпълняващ длъжността директор на РПЦ.

Само 23 са семействата в центъра.120 са децата, от които 73 са непридружени непълнолетни и малолетни. Тези в училищна възраст са 98 и вече се подготвя тръгването им на училище, допълни тя.

Около 50 са бежанците, които работят във фабрики и винарни в Харманли. Престоят на бежанците в центъра е около 2-4 месеца, докато си оправят документите.  

В другия бежански център в Хасковска област, този в Пъстрогор, са настанени само афганистанци, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която преди дни се срещна с областния управител на Хасково Минко Ангелов.  В Пъстрогор те престояват около 10 дни, след което изчезват. Страната ни продължава да е  транзитна за бежанците, които се отправят към Западна Европа.

Както всяко лято, през последните 10-ина години има бежански натиск, почни всеки ден се залавят групи нелегални мигранти в областта и страната. Повечето от тях влизат от Турция. Напоследък зачестяват случаите чужденци с регистрация у нас да трафикират мигранти от Сирия и Афганистан.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?