1553
Следвайте ни

Славеят на Скиатос научил в Пловдив "Наздравес!" и се влюбил в Надя от Димитровград

Гръцкият певец Манос Латриас и българската художничка се харесали от пръв поглед на вечеря с риба тон 

viber icon

Певецът Манос Латриас е родом от гръцкия остров Скиатос. Там той е най-популярният изпълнител на жива музика в таверните. Завършил е музикално училище във Волос и Академия в Атина. Има издадени 3 албума с негови авторски текстове и музика (ВИЖ ТУК!). Говори много добре и български. Научил езика ни преди 23 г., когато пеел в известен пловдивски клуб.

Манос споделя, че пее пред публика от 12-годишен. Изпълнявал дуети с баща си - Йоанис, в най-голямата таверна на родния им Скиатос. Най-много бисове получавали, след като изпеели хита от 80-те години на миналия век „Дневник на самотата“ на певеца Янис Париос. „Баща ми е истински артист. Сам научи и няколко езика, включително руски“, споделя Латриас.

През 1998 г Славея от Скиатос се срещнал с мениджър от Солун. „Умееш да пееш и флиртуваш с публиката“, каза ми той и получих предложение от него за работа в Пловдив“, спомня си сега Манос за първото му съприкосновение с българските бит, душевност и култура. „Тогава научих, че вашето „наздравес“ е като нашето „ямас“, казва с усмивка талантливият гръцки певец за творческия му период под тепетата.

Научил български за три месеца. „Помогна ми и менюто в ресторантите. Малко след пристигането ми в Пловдив седя в ресторант и искам да хапна нещо, ама менюто само на български. Сричам „паржола“, а на гръцки същото е „бризола“, та така взех да запомням“, обяснява Манос собствения си лингвистичен метод.

Веднъж негови колеги и приятели от Пловдив го завели до Бачково. В тамошно заведение сервитьор разбрал, че е певец, и го поканил да изпълни нещо на Василис Карас. Там бил и собственикът на ресторанта, който веднага след края на песента поканил Славея от Скиатос да пее там всеки понеделник. „Това ми беше единственият почивен ден, но понякога ходех да пея и там“, допълва Латриас.

След края на ангажиментите му в града под тепетата певецът се прибрал в Гърция. Следващото му завръщане в България станало през 2014 г. Тогава поискал да вкара в аранжиментите си по-различни балкански ритми. Така се свързал с димитровградския аранжор, композитор и текстописец  Димчо Делев. Един от записаните клипове на гръцкия певец, които са в YouTube канала му, са от жп гарата в Димитровград (КЛИПЪТ - ТУК!). „Нищо не е случайно в живота. Тогава бях в Солун, но получих покана да пея през зимата в механа в Димитровград. Пет години изкарах така - до 2019-а“, разказва Манос Латриас.

И през 2019 г. Манос Латриас среща голямата си любов. Тя се казва Надя. Художничка е, с усет към доброто и други основни естетически категории, описани от професор Исак Паси. Как е станало, Манос държи да питаме нея - Надя, защото помни повече и по-добре от него.

„Харесахме се от пръв поглед. Беше преди 2 години“, говори тя, вечно усмихната, също като Манос. Запознали се в Клуба на дейците на културата на изложба, в която участвала и Надя. „Покани ме на вечеря с риба тон след това, отлично я приготви“, разказва усмихнатото момиче.

Покрай връзката им в Димитровград се създадоха и градските легенди. Първата, след като вече се бяха събрали, е, че милионер от Гърция търси жена в Бригадирския град. А и причинно-следствената връзка е заради факта, че в Димитровград през 70-те години на XX век имаше два клуба на политическите имигранти от Гърция, бягали от 7-годишния режим на тамошната военна хунта, известна у нас като на Черните полковници. Въпреки че Манос няма нищо с гореописаното, за все по-малко населения Димитровград тръгва и друга клюка. Тя гласи, че баща му притежава остров Скиатос и веднага е прехвърлил половината от „царството“ на Надя.

„Затова и досега някои мои „приятелки“ злобеят“, шегува се талантливата художничка от Димитровград.

 

Дай една порция "Тодор Живков"!

На остров Скиатос изрисувани дизайнерски чанти и обувки от Надя са хит сред туристите от Западна Европа. Това обаче не <210> пречи да развива и готварските си способности. Работила е в гурме ресторант там и благодарение на нея порция тарама хайвер е кръстена на „Салата Тодор Живков“.

Надя била в кухнята на ресторанта, още не знаела добре гръцки, когато собственикът повикал: „Тодор Живков“. Човекът имал предвид тя да отиде до масата с негови приятели, за да й кажат какво искат да поръчат. Димитровградчанката обаче веднага напълнила тарама в чиниите и ги занесла, а те точно това искали за първата чаша узо.

 

Младши сержант Паскалис пеел на граничната бразда

 

„Наши и гръцки граничари покрай кльона се събират нерегламентирано“. Такава информация през 1990 г. започнало да проверява Военното контраразузнаване (ВКР) в района на Ново село-Орменион. За да се разбере какво точно става там, били пратени стари войници от вътрешността на Хасковска област. Това припомни участник в събитията от онова време.

„Сменихме дочените „въшкарници“ с малко по-удобни униформи и изненадващо в определени точки пратиха нас. Лежахме в росата, когато видяхме няколко гръцки войници. Те седнаха на отсрещната страна, а един от тях взе да пее. Докато му пригласяха, един от техните граничари се надигна и ни помоли да не се крием в тревата, а да изпушим по цигара. Пушихме“. Това си спомня участник в тайната разузнавателна мисия.

Докато от двете страни на полосата пушели, пеел младши сержант Емануил Паскалис, е отбелязано в архивите на ВКР. Този същият е приелият артистичното име Манос Латриас. „Война не стана, а през 2006 г. селски кмет с магарето си, заедно с други хора, свободно се разходиха през същите пунктове, защото дори и България влезе в ЕС“, спомня си побелял някогашен войник от наряда.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Донски

Донски

20.12.2021 | 20:17

Близо 5500 е прочита на публикацията.Това е факт,че е събудила интереса на уважаемия читател.

Отговори
3 0
Таткото на Кольо до Караколю

Таткото на Кольо до Караколю

20.12.2021 | 00:29

Пий си чай от дренки или лопедиум и се не бой за дрисъка.Пък най- много да оцапаш гащите Не всичко е море от любов. Случаят е интересен ,а теб ако те хване дрисъка,знаеш си урока. Посерко!

Отговори
9 2
Караколю

Караколю

19.12.2021 | 23:47

Каква диария е надраскал тоя човечец недъгав, журналя

Отговори
5 12
Василев

Василев

20.12.2021 | 08:37

Защо е тази злоба и завист? Невръстния дебне отвсякъде.

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?