Следвайте ни

Слаба реколта от тютюн, субсидии за производителите и за следващите 2 г.

4,53 млн. тона е добивът на тазгодишната зърнена продукция, бил по-малък от очаквания, но ни оставял позицията на нетен износител на пшеница

viber icon

Около 2 пъти по-слаба е реколтата от тютюн заради сушата т.г. Това се оплакаха от Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България на конференцията си днес  в Харманли. 

"Тютюнопроизводителите ще продължават да получават субсидии и през следващите две години - 2021 и 2022 ,по механизма за преходната национална помощ." Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която също дойде на форума.

"За производителите е добре, че успяхме да защитим тази помощ за преходния период. ​Макар и с намаляващ бюджет, тези плащания ще бъдат предоставени", обясни Танева. Тя допълни, че голямата битка ще бъде дали това да не бъде възможно за целия следващ нов програмен период, въпреки че към момента в проекта на регламента липсвала такава помощ.

Министърът уточни, че на предстоящата среща със стопаните ще бъде обсъждана и помощ по механизма de minimis. 

"Организацията ни е в добър диалог със земеделския министър", коментира председателят на браншовата конфедерация Асен Кючуков. 

На въпрос за тазгодишната зърнена реколта Танева каза, че нейният размер по оперативни данни на областните служби "Земеделие" е 4,53 млн. тона, което е по-малък от очаквания добив, но  независимо от това, ни оставя в позицията на нетен износител на пшеница. 

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

видимите резултати

видимите резултати

14.09.2020 | 21:05

Трите пaчаври от снимката са страшно корумпирани.

Отговори
1 1
Расим

Расим

14.09.2020 | 19:52

Много добър диалог с министъра!Естествено, как се крадат пари от еврофондовете? Всеки е на някаква хранилка.Това е,всички са доволни и от т.н.бранш,който лапа и министъра.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?