Следвайте ни

Скандал сред ловците в Хасково отиде в съда

viber icon

Разправии между авджии стигнаха до разглеждане в Хасковския окръжен съд. На 25 миналия месец Димитър Щилянов оспори пред Темида легитимността на Сдружението на ловците и риболовците (СЛРБ) в Хасково. Според Щилянов той е свален без основание и в разрез с устава от председател на дружинката в село Николово. Решението на съда по казуса трябва да бъде обявено в едномесечен срок.

"Председателят на СЛРБ Желязко Живаков, който е шеф на разследващите полицаи в Хасково, иска  да смени председателите на ловните дружини с удобни за него пошлушковци", твърди Щилянов. По негови данни дружинките са 35 с 1600 членове.

"Живаков смени 6-7 председатели преди да им е изтекъл мандатът. От 2018-а сдружението е регистрирано със стари устави. Няма нов такъв, вписан в Търговския регистър. Така УС и председателят му си управляват както им се харесва", заяви Димитър Щилянов. Според него свалянето му от председателското място в дружинката в хасковското с. Николово било извършено еднолично и против правилата, тоест - незаконно. 

"Махнаха ме без кворум с 30, присъсствали на събранието, от 76 членове. За да ме сменят, направиха 3 незаконни събрания. Въпреки че уставът не е вписан в съда, УС по хавата си изпрати писмо в Министерството на земеделието и горите, че не съм председател. Така се подвеждат държавни служби с невярно и достоверно съдържание за ситуацията", смята Щилянов. Той смята, че към този момент няма доказателства, че не е председател на ловната дружинка в Николово. Според него за това няма легитимно решение на общото събрание на Управителния съвет на СЛРБ-Хасково.

"Вследствие на незаконното омахване на председатели на дружинки в Хасково се прави и незаконна таксация на дивеча. Лично на мен не ми дадоха 5 разрешения при откриването на излетите . На всичкото отгоре ръководителите лова за едър дивеч в момента са без нужните удостоверения по закон", подчерта Щилянов.

Низвергнатият председател на дружина заяви, че подал и сигнал на тел. 112 за бракониерски лов на 5 ноември т.г. "Той незнайно защо не е проверен и няма протокол. Най-накрая проверката бе проведена  след 10 дни в офиса на сдружението, а не на място и нарушения, естествено, не бяха констатирани", недоволства отстраненият Щилянов.

Той допълни, че безхаберието продължило и на 9-и с.м. Имало излет за глигани, когато му връчили писмено съобщение, че ще бъде наказан за "злонамерени действия" към Сдружението.

"Ден по-късно чашата на търпението ми напълно преля. На 10 ноември имаше излет за отстрел на хищници в месността Очума дер от дружинката в Николово. Нямаше убити вълци, а бяха повалени 5 прасета. Те бяха разфасовани и раздадени между ловците. Месото не бе дадено за изследване против африканска чума. За тази нередна акция съставих протокол за нарушение. Един от подписалите я е ръководителят на лова", разказа Димитър Щилянов.

Хасковлията разполага и с писмения сигнал, подаден от него на 12 ноември по обяд до Горското стопанство в областния град. "Оттам решиха, че сигналът трябва да бъде проверен по компетентност от Районна прокуратура-Хасково и е препратена там. Същевременно е разпоредена проверка от Дружеството към дружинката и завършва с неверни данни, че такъв случай не е имало", твърди недоволният от методите в СЛРБ-Хасково.

"За съжаление председателят Живаков не разбира от дейността на Сдружението и може би допуска следните поредици от грешки. Уставът не е вписан навреме. Юридически манипулира събранията на ловните дружинки. Разпратени са неверни по устав покани за извършване на общото събрание. Прикрива бракониерство. Подава невярна информация към държавните институции", изрежда Щилянов вижданията си за нередности.

Недоволният добавя, че заради всичко разказано тук е подал сигнали за корупция в във "Вътрешна сигурност" на МВР. Бил дал и примери за корупция при изпитите за млади ловци. "На последния изпит през юни т.г. пред комисията от представители на Горско стопанство - Кърджали и Хасково, бяха събирани за линейка и държавни такси. Става въпрос за над 2000 лв. и няма разписки. Това е заблуждение до всички членове, защото само те внасят по 110 лв. на година", заяви още несъгласният с методите на работа в хасковското Сдружение.

Щилянов обяви още, че подал и сигнал до Районна прокуратура за източване на средства от Сдружението. Ставало въпрос за целеви пари, нужни за подхранването на дивечови ниви. "Това става след одобрение на председателя. Той лично се подписва, но за много от дружинките дивечовите ниви са само под формата на снимки. Очертани са във фонд "Земеделие" за субсидии, къде са тези пари?" Пита сваленият председател на дружинката в Николово.

"Нито едно от изнесените твърдения на г-н Димитър Щилянов не отговаря на истината", коментираха от ръководството и председателят на СЛРБ-Хасково Желязко Живаков . "Самата дружинка е свалила доверието от ​Щилянов на свое проведено събрание. Впоследствие въпросният господин поиска аз и УС на сдружението еднолично да отменим легитимното решение на дружинката за свалянето му. Управителният съвет разгледа решението, взето на напълно легитимно събрание на хората от Николово и го потвърди. След това лицето ни заяви, че тръгва срещу Сдружението. започна да подава всевъзможни сигнали до институциите. По всичките му сигнали има проведени проверки. Становищата са, че няма допуснати нарушения от СЛРБ. Държа да се знае, че УС е от 37 членове. Те са от цялата област. Няма как да бъде повлияно и не е възможно да подменим волята   на дружината", заяви Живаков. 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?