112

Система за мониторинг на въздуха монтираха в ОУ „Алеко Константинов“ в Димитровград

ОУ „Алеко Константинов“ в Димитровград стана първото училище в Хасковска област със система за мониторинг на качеството на въздуха в класни стаи.

Инициативата е на „Дишай, Димитровград“, тя бе подкрепена от Грийнпийс и кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“. В основното училище, вчера бяха инсталирани датчици, измерващи нивата на въглероден диоксид, температура, влажност и някой от тях и фини прахови частици в 12 класни стаи.

Целта е да се осигури здрава и благоприятна среда за учениците, като се поддържа оптимално качество на въздуха, главно по показател въглероден диоксид. Учители и ученици, чрез датчиците ще получават информация, кога е необходимо проветряване на стаите, което е от съществено значение за намаляване на концентрацията на  въглероден диоксид и подобряване на когнитивните способности на децата.

Високите концентрации на въглероден диоксид оказват негативно въздействия върху здравето на децата, като израженията са главно главоболие, сънливост, раздразнителност и дори изтощение. Неблагоприятно въздействие оказва и върху умствената функция на децата, включително върху концентрацията, паметта и учебната способност, както и към развитието на респираторни проблеми. Поддържането на здравословни нива на качеството на въздуха освен, че ще подобри учебния процес и тонуса на учениците, ще въздейства благоприятно към понижаване разпространението на вирусните заболявания.

Източника на въглероден диоксид в затворените помещения е процеса на дишане, като колкото повече се увеличава CO2, толкова повече намалява кислорода в помещенията. Решението не е сложно, то е проветряване или вентилационна система.

Въпреки че всяка училищна стая се проветрява, в момента никой не знае колко често и за какъв период трябва да се прави това. Датчиците са решението на този проблем за да се осигури здравословна среда за обитаване на учениците. Самите устройства, които са инсталирани в училището имат лесни за възприятие сигнали, един от трите вида датчиците сигнализират чрез светлинен индикатор тип светофар - зелено, жълто и червено. Другите разполагат с дисплей и освен да показват остойностите на измерваните параметри, те изобразяват усмихнато, притеснено и намръщено лице в зависимост от концентрацията на въглероден диоксид в помещението.

„Дишай, Димитровград“ продължава да работи за подобряване на здравословната среда в региона, надявайки се че този проект ще бъде пример и за други училища в областта. 

От екологичната инициатива, възнамеряват да организират допълнителни инициативи с ръководствата на училищата от региона и със самите ученици, за да насочат вниманието им към това, колко е важно да се поддържа здравословна среда за децата и персонала в училищата за да бъдат здрави дееспособни.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?