112

Система за екологични ягоди изработиха хасковски гимназисти в Германия

В изработването на функционираща аквапонна система за отглеждане на качествени ягоди без пестициди и химикали в Кайзерслаутерн се включиха ученици от хасковската Гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н. Й. Вапцаров“. В немския град те участваха в  заключителна среща „GoGreen“ .

Срещата  в Германия  продължи  една седмица и през първите дни участниците имаха занимания  в немското училище, стартирайки изграждането на основите на аквапонната система. Допълнително се включиха и в сглобяването на 3D  принтер Prusa, работиха върху програмата за 3D модели Solidworks и направиха тестов модел за 3D принтера, който училището домакин бе закупил, за да се изработи модел за аквапониката.

Учениците от Хасково трупаха практически опит заедно със свои връстници от професионалните гимназии от чешкия  град Нимбурк и германския Кайзерслаутерн. Партньорството им стана възможно по програмата Еразъм+ за възобновяемите източници на енергия.

Като част от културната програма участниците посетиха Техническия музей в Спрайер, където гимназистите разгледаха музейни експонати, свързани с космоса и различни летателни апарати, на които имаха възможността да се качат.  Разгледаха  и средновековните подземните тунели в „Kaiserslautern Underground”.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?