25

Симеоновград с най- ниски данъци в областта, Хасково в златната среда в страната 

В община Симеоновград местните данъци и такси са най- ниски в хасковска област. Най- високи са в община Маджарово. Индеските на данъчната тежест в двете общини са съответно 28.2 и 51.1, показва анализ на ИПИ, в който са разгледани 5 налога: данък върху недвижимите имоти, върху възмездно придобиване на имущество,  върху превозни средства и леки автомобили с мощност над 74 kW до 110 kW включително, годишен патентен данък за търговия на дребно до 100 кв.м. чиста търговска площ на обект и данък върху таксиметровия превоз на пътници. 

В Хасково данъчната тежест е 49. 6 , като тя е доста по- ниска от най- високите в страната -  Созопол с 80.3 и столицата с 68.4. В Пловдив е 63.8, а в Кърджали тежестта на местните данъци е 36.

Анализът не  коментира уредеността в отделните общини спрямо приходите от данъците. Ако сравняваме Хасково и Кърджали, които освен че са близо, имат и сравнително близки икономически профили,  няма как да не отбележим, че Хасково е доста по- уреден от към инфраструктура, места за отдих и спорт, градска среда. 

С приходите от местните данъци и такси общините  формират бюджета си и финансират своята дейност. От тези приходи в много голяма степен зависят редица функции като транспорт и инфраструктура,  образователна инфраструктури и редица други.  Най- доходоносен за общините е данъкът върху недвижимите имоти. 

Повечето общини в страната не са променяли размера на наблюдаваните данъци през последните 2 г. Забелязва се тенденцията обаче местни данъци да не бъдат променяни в години на местни избори като 2015г. и 2019г. Впечатление прави и че колкото повече наближава изборната година, толкова по-малко общини са склонни да увеличават местните данъци. Намаляването на ставки е значително по-рядко от повишаването, въпреки че през последните години зачестява, като е интересно, че в изборни години много малко общини облекчават данъчната тежест.

Анализа  вижте тук 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?