25

Сигнал от гражданин спрял пускането на ТЕЦ „Марица-3“ вчера

Протестите на енергетиците ще продължат,  в столицата следващата седмица ще се съберат работещи в ТЕЦ-овете в страната. 45 автобуса ще се изсипят пред сградата на МОСВ,  съобщи юристът на ТЕЦ“Марица-3“ Юлиян Семерджиев. 

Припомняме, че вчерашният протест пред МОСВ на димитровградчани не се състоя, след като директорът на РИОСВ  – Хасково издаде заповед, с която разрешава  ТЕЦ-ът да заработи на 50 % от капацитета  си. Заповедта е с час 10.15, само 3 часа по- късно, след като е задействана процедурата за пускане на предприятието  са поръчани необходимите количества газ, е издадена друга заповед,  която отново се спира работата. Посочената причина е „сигнал от граждани, който се оказал основателен“.

Това се случва на фона на оповестеното вчера решение на Европейския съд, с което страната ни е осъдена за мръсния въздух в Югоизточната част на страната. 

Решението не касае  Димитровград,а комплексите в Старозагорско, които също работят с въглища и с огромни мощности, коментира Семерджиев. Според  него , тези комплекси дават 50 на сто от електроенергията в страната, около 22 %  е от АЕЦ, а останалите от фотоволтаици, ВЕЦ и др.

Ако ТЕЦ-овете бъдат затворени няма как да се осигурят 50 %, които те произвеждат.  

ТЕЦ „Марица-3“ остава затворена до отстраняване на дадените предписания. За това настояват и от гражданската инициатива „Дишай, Димитровград“ , според гражданите протестите на енергетиците трябва да са насочени пред собствениците         , които през годините не са модернизирали в предприятието. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?