Следвайте ни

Шоу със звук и светлина събужда Топликос за нов живот 

viber icon

Мултимедия в комбинация от звук, светлина, анимация и пушечно шоу ще разказва историята на крепостта Топликос над Минерални бани. Това аудиовизуално шоу, подобно на това на Царевец в Търново,  е съвременен метод за маркетинг и реклама на археологическия обект чрез пресъздаване на образи, картини и движения, казват от Общината. 

Шоуто, както и  реконструкцията ие благоустрояването на района около забележителността са възможни по проект  чрез програма Интеррег-ИТП за трансгранично сътрудничество България-Турция, който се изпълнява съвместно със Специалната провинциална администрация Киркларели. Продължителността на проекта е 24 месеца, а стойността му е 421 584 евро. 

На крепостта предстои рехабилитация, благоустрояване на прилежащите пространства около нея, реконструкция на алейната мрежа в парковата среда, повишаване на достъпността до обекта, включително за хора в неравностойно положение, осигуряване на парково и художествено осветление на археологическия паметник, създаване на места за отдих. Тук ще се организират събития, пърформанси на открито и временни туристически атракции. 

Разработване на туристически пътеводител и други информационни материали, насочени към широко популяризиране и рекламиране на местните природни, културни и исторически дадености и създаване на интегриран висококачествен туристически продукт, са част от дейностите по проекта. Ще има още семинар за насърчаване на туризма в трансграничния район. 

С първа копка днес секретарят на Община Минерални бани Рамадан Ибрам даде старт на строително-монтажните работи, които предстои да се извършат на крепостта Топликос. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ваня

Ваня

03.09.2020 | 15:04

Сега пътувам за Родопите. Няма такава крепост на . Google maps. За я посетяНад Минерални бани вече изхарчени пари за крепост с друго име.

Отговори
0 0
Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

05.09.2020 | 18:51

Като Свети Дух е по- позната.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?