Следвайте ни

Шефът на приходите: Бюджет 2018 за Хасково ще се издъни

Общинският съвет го напомпи нереалистично, никой от финансовата комисия не ме потърси за консултация каза директорът на „Общински приходи” Румен Тинчев

viber icon

Съществува реална опасност приетият за 2018 г. бюджет на Хасково да се издъни. Не съм убеден, че той ще може да се изпълни. Това заяви на пресконференция днес Румен Тинчев, директор на Общински приходи в Хасково. Скептичен съм към реализацията му, тъй като най-напред ние, от дирекцията заложихме увеличение в приходната му част. Отделно от това, общинските съветници допълнително увеличиха бюджета с близо 700 хиляди лева. Директорът на „Общински приходи” каза още, че при правенето на бюджет е необходимо да се спазват някои основни принципи като реализъм и консерватизъм, а не да се прави на посоки.

Румен Тинчев даде пример със заложените от дирекцията приходи за т.г. като данък върху недвижимите имоти – 7 777 000 лв. Увеличението от съветниците при него е със 73 хил. лв. Предложението за данък върху МПС на дирекцията е 4 млн. лв., в бюджета са заложени със 100 хил. лв. повече. От такса битови отпадъци заложеното от дирекцията 6 806 156 лв., а в бюджета сумата е увеличена с 308 хил. лв. Фрапиращо за мен в бюджета за т.г. е заложен по-висок данък при придобиване на имущество, заяви Румен Тинчев. При заложен от нас 1 750 000 лв., което върхово в това перо, Общинският съвет на Хасково залага с 250 хил. лв. повече, т.е. общо 2 млн. лв. Фрапиращо е, защото този налог не зависи от нас, а от сделките, които ще се случат с недвижимите имоти и продажба на МПС, обясни Тинчев. Най-високият връх, достиган при този данък е през 2016 г., когато са събрани 1 860 000, посочи шефът на „Общински првиходи”. За мен това е необяснимо, подчерта данъчният шеф.

За разлика от предходния бюджет на Хасково, за този, касаещ 2018 г. никой от финансовата комисия към Общинския съвет не ме е потърсил за мнение, коментар, никой не е поискал дори справки от мен, каза още Румен Тинчев.

6,7 млн. лв. са били несъбраните задължения в края на 2017 г. Към вчерашна дата те вече са около 10 млн. лв. В това число има задължения с минала давонст от над 10 години. Отделно са вземанията от фирми в несъстоятелност в размер на 2 млн. лв., а над 2000 граждани висяли с по над 400 лева задължения. Срещу длъжници към местната хазна са заведени 526 дела и са запорирани над 450 банкови сметки.

От вчера местните налози, включително и тези за МПС могат да се плащат в касовите салони, а от другата седмица  и през Изи пей, в пощите и други външни канали. До един месец ще внедрим и постерминал за още по-голямо улеснение на гражданите, каза Румен Тинчев. До края на февруари гражданите ще получат и съобщенията с дължимите суми за местните налози.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?