112

Шефката на ОД „Земеделие“ тествала подчинените си в Свиленград

Има достатъчно хлебно зърно в региона до новата реколта, заяви директорът Златка Господинова

На бързи тестове били подложени служителите на Общинска служба „Земеделие“ в Свиленград от новата шефка на ресорната Областна дирекция в Хасково Златка Господинова. Целта била да се провери компетентността на работещите там. Това съобщи днес пред медиите самата директорка.

„Има достатъчно хлебно зърно в региона до новата реколта“, бе категорична Господинова. Налични са 44 925 тона пшеница и още 12 700 т на влог в лицензирани зърнобази. Намаляват засетите площи с маслодаен слънчоглед за сметка на есенниците, които са с ръст от над 42 000 декара.

76,05 процента от площите с пшеница в региона са в добро състояние, установила експертна комисия при обследването на есенната култура, обясни шефката на ОД „Земеделие“. В много добро състояние са 11.6%, в средно - 11.30 на сто, и в незадоволително - 1.49% от инспектираните над 11 процента от общата площ в областта, уточни директорката.

Подхранена с торове е цялата наблюдавана площ. Няма житни култури, които са пропаднали заради измръзване или наводнение, нападения на неприятели или от болести, гласят още констатациите.

Близо 80% от стопаните са преминали в областта 19 работни дни преди края на кампания за очертаване на площите. От земеделските служби призоваха земеделците към по-голяма активност, да не чакат крайния срок, за и да  избегнат опашките. При натоварването на системата, възможно е тя да откаже и да се създаде допълнително напрежение, предупредиха от Дирекцията. Общинската служба в Свиленград е с най-нисък процент около 34, което се обяснява със слабата активност и климатичните условия. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ГЮБРЕТА СМЪРДЯЩИ БЪЛГАРСКИ,

ГЮБРЕТА СМЪРДЯЩИ БЪЛГАРСКИ,

14.04.2022 | 10:37

АКО ПАК, САМО МЕРНЕМ БУТИЛКА С МИНЕРАЛНА ВОДА, ОСВЕН СТЪКЛЕНА ГАРАФА С ЧЕШМЯНА, youtube. com/ watch?v=xXAzr2bhxhc

Отговори
0 0
ГЮБРЕТА СМЪРДЯЩИ БЪЛГАРСКИ,

ГЮБРЕТА СМЪРДЯЩИ БЪЛГАРСКИ,

14.04.2022 | 10:36

С КАКВО ТОЧНО СЕ ЗАНИМАВАТЕ В ТАЯ ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ?

Отговори
0 0
ГЮБРЕТА СМЪРДЯЩИ БЪЛГАРСКИ,

ГЮБРЕТА СМЪРДЯЩИ БЪЛГАРСКИ,

14.04.2022 | 10:29

КАЗАХ ЧЕ МИНЕРАЛНА ВОДА С ДЪРЖАВНИ ПАРИ НЕ ВИ СЕ ПОЛАГА. ЩЕ ВИ СИПА СОДА КАУСТИК У БУТИЛКИТЕ!

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?