Следвайте ни

Шалапатов показа български църкви от Беломорска Тракия в НС 

viber icon

Фотодокументална изложба на български християнски храмове в Беломорска Тракия на Димитър Шалапатов бе откират в Народното събрание. Поводът е 100 годишнината от подписването на Ньойския договор, изложбата е факт със съдействието на нашия депутат от ГЕРБ Евгения Ангелова. 

41 български храмове, останали зад пределите на родината ни, са заснети от Шалапатов. Те са показани и в луксозен албум, съставен от него. 

На откриването на изложбата присъстваха хасковските народни представители Митко Полихронов и Георги Станков. Тя бе открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Гостуваха известният историк Стоян Райчевски, тракийски дейци и деца от ансамбъл към тракийско дружество в Кърджали, които поздравиха народните представители с песни.

Димитър Шалапатов е изследовател на Беломорска Тракия, дългогодишен председател на Тракийското дружество в Хасково, общински съветник от ГЕРБ.  През 2011 г. излезе книгата му „Българските християнски селища в Западна Тракия”, която има енциклопедична стойност, а снимките в нея са негово дело.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?