Следвайте ни

Сензорни станции следят качеството на въздуха в Харманли

viber icon

Две сензорни станции вече следят и събират данни за качеството на атмосферния въздух в Харманли. Уредите са монтирани на сградата на общината и на СУ „Неофит Рилски“. Станциите са дело на InnovaOne- Клуб по иновации и предприемачество в харманлийското СУ „Неофит Рилски“. Община Харманли подкрепи един от многото им иновативни проекти, към които интерес имат и големи компании. 

Данните показват, че в момента фините прахови частици в града са в нормата. Те се повишават през зимния период, когато много хора се отопляват  с твърдо гориво. Качеството на въздуха обаче трябва да се следи, а когато се съберат данни, може да се правят анализи и прогнози.Тази информация е полезна както за общината,  така и за бизнеса, казва Емануил Манолов.

Той е учител и основател на клубовете по предприемачество в СУ „Неофит Рилски“ в Харманли и ПМГ „Иван Петканчин“ в Хасково. За жалост клубът в хасковската математическа гимназия не действа.  В InnovaOne са още Христо Хубенов, който вече е студент в Американския университет в Благоевград, спечелил пълна стипендия, Дарко Тачев и Радостин Чолаков, които са ученици и Джано Михайлов, който се занимава с програмиране и хардуер. 

Екипът работи и върху система за мониторинг за качеството на водата, към която интерес има „Софийска вода“.  

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?