Следвайте ни

Семейни хора с увреждания искат справедлив данък МПС 

viber icon

Прилагането на разпоредбите на ЗМДТ по отношение на автомобилите на хората с увреждания, е дискриминационно и противоречи на самия закон. Той казва, че сме освободени от данъка, а общините изискват 50 % от него да се плати от съпруга на човека с увреждания. Така семейните дължим  половината данък, а хора, които нямат брак, са освободени от него. За това разказа  семейство, пожелало анонимност, в което съпругът е с 60 % неработоспособност след инцидент. Животът ни е достатъчно труден, все още недостъпна е градската среда, а заради пандемията затворихме малкото си кафене. На  практика сега сме без доходи, разказва те с идеята да се повдигне въпросът, който засяга много хора.

Според Чл. 53.  на закона, данъкът се заплаща от собствениците на превозните средства, а  т.4 от чл. 58 гласи, че  лекият автомобил, собственост на лице с намалена трудоспособност от 50 до 100 %, е освободен от данък МПС.  

Проблемът е от години и е заради инструкции от НАП как да се прилага законът.  Трябва ли хората  да се развеждат фиктивно, което ще им струва 20 лв., за да ползват облекчението, полагащо им се по закон, коментира адвокатът от хасковската колегия Велика Гелева, която е била търсена за съвет по  казуса.

Още през 2014 г. Община Хасково прави запитване до дирекция „Обжалвания и прилагане на данъчно- осигурителната практика“ на НАП, как да се прилага ЗМДТ по отношение на колите на  хора с увреждания. В отговора приходните експерти са категорични, че съпруг на лице с увреждания е данъчно задължен, коментираха от Общината.  Експертите се позовават на Семейния кодекс и на Пленум  на ВС от 1982 г., че автомобил, закупен по време на брак, е имуществена собственост на съпрузите. За лично ползване може  да служи едноместна кола или приспособена количка, докато с автомобила могат да се задоволяват семейни нужди, се посочва в отговора до общината. 

Така собственик и данъчно задължено лице на половината от данъка върху превозното средство е съпругът. Освобождаването от налога е само за идеалната част, притежавана от лицето с намалена трудоспособност. 

Според семейството обаче, това е несправедливо, още повече че колите на хора с увреждания ползват безплатна винетка и съпрузите не плащат половината й стойност. То се надява съюзите на инвалидите да повдигнат въпроса  на национално ниво, защото човек с увреждания променя живота на цялото семейство, а никой не е застрахован. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?