Следвайте ни

Семейства правят сурвачки в музея

Рекорден брой ученици са разгледали експозициите през ноември

viber icon
ХАСКОВО, Виолета ВАСИЛЕВА

Семейни съботи – това е най-новата инициатива на Регионален исторически музей – Хасково. Първата е предвидена за 17 декември, когато ще бъде открита работилница за сурвачки.

Всяко семейство, посетило РИМ ще плати минимална входна такса, спестявайки поне пет лева. Но пък ще може с помощта на етнографите да помогнат на децата да изработят истинска сурвакница, според българските обичаи. И съответно да си тръгнат с нея от музея, поясняват от голямата културно- посветна институция. Освен това семействата, посетили през декемврийските съботи музея, ще имат възможност да разгледат безплатно експозициите и както да научат повече за коледните традиции, свързани с Хасково и региона.

Междувременно, от музея отчитат рекорден брой ученици през ноември – 309. За сравнение, през предходните два месеца (септември и октомври) експозициите са разгледани общо от 272 ученици.

Големият интерес се дължи най-вече на възстановената археологическа експозиция. Много често само в нея учениците прекарват почти по един час. Прави впечатление, че те с голямо любопитство разглеждат и предметите, изложени в залата по “Етнография”. Поради извършващият се ремонт през тези два месеца зала “Възраждане” бе затворена.

През ноември музеят бе посетен от ученици от училищата „Пюбен Каравелов”, „Св. св. Кирил и Методий”, „Св. Иван Рилски”, „Н. Й. Вапцаров”, както и от Професионалните гимназии по туризъм и механо- и електротехника. Все повече се увеличава и броят на посетителите през почивните дни, макар че музеят работи едва от средата на септември в събота и неделя.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?