25
Следвайте ни

„Сдружение Икар“ успешно завърши проект „Пеперудите на Платон“

viber icon

В навечерието на Деня на Народните Будители, екипът на „Сдружение Икар“ гр. Хасково успешно завърши своя двугодишен проект „Пеперудите на Платон“. Проектът се изпълни с финансовата подкрепа в размер на 68 348 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линията на финансовия механизъм на ЕИП, с основна цел на проекта: провеждане на информационни кампании за повишаване осведомеността относно правата на човека сред младежи на възраст 12 – 17 години от регион Хасково.

В резултат от проекта бяха разработени и разпространени обучителни материали: 

  • Справочник за правата на човека и детето, включващ основни международни актове, речник на термините и базова информация за историята на закрилата на човешките права.
  • Наръчник за фасилитатори , включващ над 20 упражнения и игри с указания; добри практики на Съвета на Европа и ЕС в областта на изучаването на правата на човека/детето, чрез методите на неформално образование, както и набор от готови дейности, подходящи за прилагане както в училище, така и в извънучилищни, неформални занимания;
  • Комплект от Ситуационни карти и карти с правата на детето съгласно Конвенцията за правата на детето.

Въпреки непредвидените обстоятелства, свързани с налагането на ограничителни мерки в последните две години, успешно беше проведено обучение за младежки лидери – фасилитатори, които получиха теоретична и практическа подготовка за организиране и провеждане на събития и обучения в неформална среда.

В проекта се включиха множество училища, както от Хасково, така и от по-малките населени места в региона – с. Узунджово, гр. Симеоновград, гр. Харманли и гр. Любимец, както и различни организации и неформални групи – спортни клубове, учебни и образователни центрове, читалища от гр. Хасково, с. Конуш, с. Каснаково, с. Стамболийски и др.

Изготвената дипляна, даваща основна информация за правата на детето достигна до над 4000 деца и младежи, както в регион Хасково, така и в останалата част на България. Екипът на „Сдружение Икар“, изпълняващ проекта, успя да го завърши и популяризира като модел за работа в насока повишаване на гражданската култура на младите поколения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?